– Det å være modig handler om å tøye sine egne grenser. Å gjøre noe man er redd for, sa MOT-coach Kjersti Ramsøy-Halle foran et fullsatt auditorium på Sunndal ungdomsskole. 9.-klassingene har hatt timer sammen med MOT gjennom hele skoleåret, og nå som det nærmer seg sommerferie skulle årets modige forbilder kåres. Sammen med MOT-coach Olav Bråten har Ramsøy-Halle gått gjennom mange temaer med klassen, blant annet trygget på seg selv og andre, selvfølelse, og hvordan være modige forbilder.

– MOT-timene blir en pause fra skolepresset og karakterforventninger. Vi fokuserer på elevenes drømmer, og hva de liker ved seg selv, sier Ramsøy-Halle.

Klassen har selv nominert klassekameratene sine. De stemmer på modige forbilder som får ekstra ansvar for klassekamerater, klassemiljøet, og at de skal være personer resten av klassen kan strekke seg etter og se opp til.

Gode ord fra klassekamerater

I år var det hele åtte elever som fikk utdelt tittelen. Hver og en av dem fikk sin egen begrunnelse, gitt av klassekameratene.

Malin Bræin Gikling: en snill person, den snilleste i verden, og hun har mot til å si hva hun mener.

Nina Melkild: tvers igjennom et godt menneske, stiller alltid opp for andre og hjelper dem i vanskelige tider.

Twana Shakir: står for egne meninger, er en støttende, god venn og er ærlig, omtenksom og morsom.

Tyra Hyldbakk: til å stole på, lager god stemning, støtter de som trenger det, og har mot til å stå på scenen.

Mattias De Courcy: mot til å gjøre det han mener er rett, nøler ikke med noe, er modig og har alltid en bamseklem på lur.

Erling Lilleby Jensen: har mot til å være seg selv hele tiden, ikke opptatt av hva andre mener, glad og lystig.

Adna Dudic: Gir flybensin, står opp for andre, er inkluderende og de fleste ser opp til henne.

Tuva Volden Stensø: Snill og omtenksom, står for det hun sier og er snill med alle hun møter på sin veg.

Stort ansvar

Å være et modig forbilde betyr at man får ekstra ansvar. Ramsøy-Halle forklarer elevene at man skal ta mange vanskelige valg i livet, og noen av valgene vil nok være dårlige.

– Dere tar mange valg hver eneste dag. Å ta dumme valg er en del av det å være menneske. Men det er viktig å stå for de valgene man gjør. Det er bar du som kan avgjøre hvilket menneske du ønsker å være i morgen, sa Ramsøy-Halle.

Årets modigste forbilder virker å ta rollen seriøst. Tuva Volden Stensø og Adna Dudic sette stor pris på å bli valgt av klassekameratene.

– Det er veldig koselig. Arbeidet sammen med MOT gjør at vi blir påminnet hvordan vi skal oppføre oss mot andre. At vi skal passe på at alle skal ha det bra, og at alle føler seg inkluderte, sier de.

Med tittelen kommer det et ekstra stort ansvar, og Tuva og Adna er klar over hva det innebærer.

– Vi kommer nok til å være slik som vi har vært før, men vi kommer nok til å tenke mer på å hjelpe og oppfordre andre til å ta gode valg og være snille med hverandre, sier Tuva.