Nofima er tildelt 15 millioner kroner de nærmeste fire årene for å gjøre oppdrettsnæringen mer miljøvennlig og bærekraftig. Det går fram i en pressemelding. EU investerer til sammen 60 millioner kroner i dette store innovasjonsprosjektet kalt FutureEUAqua. Matforskningsinstituttet skal lede tre av de ni ulike områder i prosjektet.

Fiskeriminister Per Sandberg er begeistret over tildelingen fra EU:

- Internasjonalt samarbeid innen forskning og utvikling er vesentlig for å drive sjømatnæringen videre. Jeg er derfor glad for at Nofima skal lede et helt nytt EU-prosjekt, som kan bidra til mer kunnskap i oppdrettsnæringen. Det er også en fjær i hatten til Nofima, som nok en gang viser at forskningen deres holder et høyt internasjonalt nivå, sier fiskeriministeren.

Vil arrangere møter

– Mange av teknikerne våre her på stasjonen på Sunndalsøra vil være involvert i arbeidet, i og med at flere av de praktiske forsøkene i prosjektet vil bli utført her. I tillegg vil vi nok få besøk og være vertskap for ulike deltakere fra de øvrige åtte deltakerlandene, og vi har plan om årsmøte her, sier Espmark. Hun har det overordnede ansvaret for hele EU-prosjektet.

– Jeg vil nok tro at de fleste av våre utenlandske samarbeidspartnere, ikke minst grekere, italienere og israelere, vil oppfatte Sunndalsøra som et eksklusivt reisemål, mener Espmark.

I tillegg til landene som allerede er nevnt deltar partnere fra Nederland, Frankrike, Ungarn, Danmark og Sverige. Ved siden av den europeiske organisasjonen for oppdrettere, FEAP, består partnerne av 12 andre forskningsinstitutter og i alt 20 deltakere fra industrien og andre organisasjoner.

De industrielle partnerne som er med fra norsk side er SalMar, SalmoBreed, Akvaforsk Genetics Center og Osland stamfisk. Ellers er mange av de industrielle partnerne fra landene rundt Middelhavet.

Prosjektet starter opp ved utgangen av 2018 og skal pågå i fire år.

Ledes av FOU-institusjoner

Alle de ni ulike arbeidspakkene i prosjektet ledes av en institusjon for forskning og utvikling (FoU), bortsett fra arbeidsområdet kommunikasjon og formidling. Dette området skal FEAP i Frankrike styre utviklingen av. Nofima leder arbeidsgruppene knyttet til genetikk, forbruker-/forvaltningsaktiviteter og ledelse.

Espmark har stor tro på at dette prosjektet kan komme til å innføre metoder og prosesser gjør oppdrettsnæringa mer rustet til å møte framtidige utfordringer.

– For oss i Nofima er dette et betydelig prosjekt. Nofima har en målrettet EU-strategi, og det å få store EU-prosjekter henger høyt. Når prosjektet inkluderer så mange ulike fagfolk i staben vår, ikke bare på Sunndalsøra, men også på Ås, i Stavanger, Bergen og Tromsø, og vi får 25 prosent av hele kaka, så er dette bra for utviklingen av Nofima som et institutt som kan påta seg store krevende EU-prosjekt, sier Åsa Maria O. Espmark.

Satser på EU-prosjekter

Nofimas andel av FutureEUAqua er 15 millioner kroner, og med dette prosjektet på plass har instituttet fått tildelt EU-prosjekter for til sammen 70 millioner kroner de tre siste årene.

Administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen har i flere år sett at forskningen i Europa blir stadig mer internasjonal.

- EUs forskningsprogrammer er svært viktige, og det er gledelig at vi på nytt har fått et stort EU-prosjekt, sier Fylling-Jensen, som peker på tre hovedgrunner til Nofimas internasjonale satsing:

- Vi ønsker å bidra til å løse de store samfunnsutfordringene. De andre er at internasjonalt samarbeid øker kvaliteten på forskningen og til slutt et viktig element; Med internasjonalt samarbeid henter vi ny kunnskap som åpner for nye muligheter for norsk næringsliv.

Sunndalsøra viktig

Mange av forsøkene vil foregå i anlegget på Sunndalsøra hvor Nofima har muligheter til å teste produksjon av laks i ulike anlegg; Både konvensjonelle og resirkuleringsanlegg. Her kan forskerne for eksempel sammenlikne hvordan fisken yter i de ulike miljøene foret med ulike fôrtyper. Nofima har blant annet stort fokus på utvikling av nye fôrtyper, basert på alger.