Regelunntak: Årets jury gjorde regelunntak for at Hydro Cup skulle tildeles prisen "Årets Gründer". Foto: Lisa Botterli Flostrand

Sunndalskonferansen hadde i år som i fjor fokus på det digitale skiftet, og årets overskrifter for konferansen var «Verdien av arbeid» og «Nye løsninger = penger tjent».

Det er mange gründere i Sunndal, og noen av dem fikk fortelle sine historier under Sunndalskonferansen. Vi fikk høre Rita Dahl fortelle om det å drive butikken Life, og hvordan Visit Waterfalls vil bygge en bærekraftig opplevelsesarena knyttet til Åmotan. Vi fikk også høre om «usynlige gjerder», med Gründer Oscar Hovde i førersetet.

Usynlige gjerder

Oscar Hovde er opprinnelig fra Sunndalsøra, og har startet firmaet Nofence basert på sin idé om verdens første virtuelle gjerdeløsning. Hovde hadde ikke mulighet til å være på konferansen selv, men hans far, Bjørn Hovde Berntsen fortalte om virksomheten, og demonstrerte hvordan det usynlige gjerdet fungerer.

– Ved hjelp av GPS-koordinater og en app på telefonen kan du sette opp usynlige gjerder. forklarte han.

Dyrene har en «bjelle» rundt halsen som gir et lydsignal når de nærmer seg grensen. Tråkker de over grensen rene et støt, som får dem til å snu og vende tilbake til beiteområdet. Det viser seg at dyrene lærer fort at lyden betyr at de må snu.

Det som startet som en ide i ungdomstiden til Oscar Hovde har nå blitt et firma, med ambisjon om å bli verdensledende innen virtuell inngjerding.

Endret reglene

Et fast innslag under Sunndalskonferansen er utdelingen av de to gjeve prisene «Storskrymten» og «Årets Gründer».

Kriteriene for å bli «Årets gründer» er blant annet at hovedkontoret må ligge i Sunndal, bedriften må ha potensial til å oppnå en sunn, økonomisk drift og må være startet i løpet av de siste tre årene.

I år valgte derimot juryen, bestående av Lars Steinar Ansnes, Jonny Engdahl, Per Helge Malvik og Torstein Ottem, å gjøre enn unntak.

Årets gründer ble nemlig et arrangement, startet for snart 30 år siden. Dermed var det klart at det var Hydro Cup som ble årets vinner. Jørund Svensli og Gunnar Olav Furu gikk fram for å motta prisen og pengegaven på 25 000 kroner.

– Nesten hele Hydro Cup er dugnadsarbeid, og det er mange bedrifter som er med på dette. Det er verdifullt og fint at vi kan lage noe sammen, sa Furu fra scenen.

Furu og Svensli annonserte at pengegaven vil gå til barnefotballen.

«Vår alles hjørnestein»

Den gjeveste prisen, «Storskrymten», tildeles virksomheter eller enkeltpersoner som gjennom nyskapende ideer bidrar til vekst, mangfold og økt verdiskaping innenfor næringslivet i Sunndal.

Og det var ingen ringere enn Hydro Aluminium Sunndal som ble tildelt årets pris- omtalt som et symbol på framtidstro og optimisme for både Sunndal, kommunene rundt og Norge som nasjon.

Bedriftssjef Roar Ørsund tok med seg mange kolleger opp på scenen for å motta prisen, og pengepremien på 25 000 kroner. Ørsund takket for prisen, men ga ordet til nestleder i Industri Energi, Steinar Ekrem.

– Morgendagen gir oss store utfordringer, og vi må være forberedt. Jeg er sikker på at vi kommer til å drive Hydro videre i 100 år til, og med kompetanse i verdensklasse, sa Ekrem.

Pengegaven som utdeles til vinneren av «Storskrymten» skal gis videre til en frivillig organisasjon, valgt av prisvinneren. Hydro Aluminium ønsket å gi pengene til barne- og ungdomsklinikken på St. Olavs hospital for kreftsyke barn.