Kulturminnedagene i perioden 8.–16. september arrangeres i år for 25. året på rad i Norge, og årets nasjonale tema er: «Typisk norsk – ikke bare norsk».

Nye Heim kommune skal arrangere Kulturminnedagen lørdag den 8. september 2018 ved Bua – Gammeløra – på Vinjeøra, og i forbindelse med dette inviteres lag og foreninger i Nye Heim kommune til å bidra, i det som blir et fellesarrangement for kommunene i Nye Heim kommune; Halsa, Hemne og Snillfjord.

– Sammen skal vi skape et flott arrangement

I tillegg til at lag og foreninger inviteres til å bli med og være en del av arrangementet, oppfordres det også til samarbeid om aktiviteter.

De lag og foreninger som ønsker å bidra kan gi beskjed om hva de ønsker å bidra med til Ragnhild Godal Tunheim (Halsa), Kristin Solhaug Follett (Ytre Snillfjord/Ven), eller Gunn-Hilde Opsal (Hemne).

– Vi har sendt ut brev til alle lag og foreninger i kommunene, opplyser Godal Tunheim, som naturligvis håper på god respons.

Fristen er satt til 1. august og alle de som ønsker å bidra bes også om å estimere en kostnadsramme på det aktuelle bidraget. Organisering og tilrettelegging blir ivaretatt i samarbeid med kulturansatte i Nye Heim kommune. Arbeidsgruppa som koordinerer arbeidet med arrangementet opplyser at det vil bli innkalt til felles møter med alle aktørene som melder sin interesse.

– Sammen skal vi skape et flott arrangement for alle i Nye Heim kommune, både gamle, unge og de midt imellom!

«Typisk norsk – ikke bare norsk»

Årets Kulturminnedager inngår som en del av det europeiske kulturarvåret 2018, der formålet er å feire den mangfoldige europeiske kulturarven, vise at kulturen ikke er statisk og at vi deler en felles historie og identitet. Tema for årets Kulturminnedager og Kulturarvåret er derfor «Typisk norsk – ikke bare norsk».

Denne tematikken er ment som inspirasjon for kulturminnedagsarrangører over hele landet og kan være med på å sette søkelyset på hva som definerer den norske kulturarven; hva er norsk og hvordan har lokalsamfunnet påvirket – og blitt påvirket – i møte med verden, mellom folk og andre kulturer? Her kan man forme et kulturminnedagsprogram rundt for eksempel handel, matkultur, identitet, samferdsel og tradisjonshåndverk, sier kulturminnedags-koordinatoren, som også oppfordrer til samarbeid mellom lokale lag, foreninger, kommune og museum.

250 lokale arrangement i fjor

I 2017 ble det registrert 250 lokale arrangement i Norge med et samlet besøkstall på rundt 50 000. I 2018 er håpet å se flere arrangement der Fortidsminneforeningen er med i planlegging og gjennomføring av den lokale markeringen.

Alle arrangement som er påmeldt før 12. august vil vurderes til Kulturminnedagsprisen på 30 000 kroner. Påmeldte arrangement vil også motta kulturminnedagsplakater og være med i den landsdekkende oversikten og Kulturminnedagenes fylkesvise pressemelding for august.