Sommerpatruljen besøkte Surnadal, Halsa og Rindal:

Mange bedrifter er for dårlige til å informere

18 deltakere i LOs Sommerpatrulje besøkte mandag Surnadal, Halsa og Rindal.

Patrulje; LOs sommerpatrulje var mandag på rundtur i Halsa, Surnadal og Rindal. 

Nyheter

Det er altfor dårlig informasjon fra bedriften til ansatte om hvem som er verneombud eller om de hele tatt har valgt en. Det skriver sommerpatruljen i en pressemelding.

- Etter over 60 besøk så ser vi at om lag 20 bedrifter har ansatte som ikke har fått info eller som har oppslag på arbeidsplassen om hvem som er verneombud. Dette viser at mange arbeidsgivere ikke vet hvilke regler som gjelder, eller ikke har god nok fokus på helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen.

Alle bedrifter skal ha verneombud. Er en under ti ansatte så må en lage en avtale med de ansatte om en annen måte å håndtere HMS arbeidet på om en ikke skal ha verneombud. En slik avtale er sjeldent disse bedriftene har.

I tillegg fant vi ut at 17 ansatte ikke har fått informasjon eller forklaring på hvorfor det er kameraovervåkning på bedrifta, garderobene eller på kontor og pauserom. Kameraovervåkning kan kun settes opp ved en god og gyldig begrunnelse.

Før en setter opp kamera så skal en også vurdere andre tiltak som kan bedre problemene. Hittil har vi møtt på noen få tilfeller der arbeidsledere har brukt kameraene til å følge med på om de ansatte gjør jobben sin eller tar for lange pauser. Dette er ikke greit.

Utenom dette så var det svært lite å påpeke på indre Nordmøre. Vi er utrolig glad for at så mange har kontrakter på plass og lite brudd på reglene ellers. På grunn av kameraovervåkning og verneombudsinformasjonen så havner vi på en bruddprosent på 40% av de besøkte bedriftene.

Vi vil også rette stor oppmerksomhet til Surnadal Kommune med den fantastiske satsingen på unge sommervikarer med hele 55 stykk som får jobbe i sommer. Vi fikk møtt flesteparten av de og mesteparten var på stell. Utrolig bra tiltak av Surnadal kommune som vi håper å få se mer av i fremtiden.

Neste stopp for LOs Sommerpatrulje blir Kristiansund og omegn