Arbeids – og inkluderingsbedriften Trollheim AS er eid av Surnadal kommune (største eier), fylkeskommunen, samt kommunene Sunndal, Halsa, Rindal og Tingvoll, og hadde per i fjor 107 medarbeidere – av disse 44 fast ansatte. Trollheim, som ble stiftet i 2007, er lokalisert med avdelinger i Surnadal og Sunndal.

Selskapets formål er å tilby avklaring, opplæring, meningsfulle og utviklende arbeidsoppgaver for personer som har vært midlertidig eller varig utenfor arbeidslivet, eller som på annen måte ikke er inkludert i utdanning eller arbeid. I 2017 hadde bedriften en omsetning på rundt 53 millioner kroner. En betydelig – og stadig voksende del av dette er kurs- og kompetanseavdelingen.

– Av den totale omsetningen til bedriften utgjør kurs- og kompetanseavdelingen vår rundt ti prosent, og sikter mot en omsetning på rundt 6 millioner kroner i 2018, forteller daglig leder ved Trollheim AS, Lars Inge Kvande.

Nå har de gått til innkjøp av høgteknologiske simulatorer til bruk i kurs og opplæring. Sammen med kursinstruktørene inviterte han onsdag til pressemøte i forbindelse med satsingen og millioninvesteringen.

Strekker seg langt

Kurs – og kompetanseavdelingen har på sju-åtte år bygd seg opp fra scratch og har i dag fem instruktører og hele 17 sertifiseringer gjennom ASAS Sertifisering AS. Her tilbys ulike industrikurs (sertifisert og dokumentert opplæring), som truck, kran – og anleggsmaskiner, samt varme arbeider og arbeidsvarsling.

– Vi kjører alt fra dagskurs til ukeskurs. Formålet vårt er ganske enkelt å få folk ut i arbeid, og her er kurs- og kompetanse et viktig bidrag, sier fagleder og kursinstruktør, Anders Sæterøy. Med seg på laget har han Therese Bersås, Ove Tørset, Knut Garte og Jakob Teilgård. Sammen utfyller – og kompletterer de hverandre og kjører kurs i hele Midt-Norge, samt andre deler av landet når det er aktuelt.

Gjennom kompetanse, kvalitet, fleksibilitet og riktig prising har de bygd opp en stor portefølje av både store og små kunder, alt fra enkeltmannsforetak til store bedrifter som SalMar, Hydro, Lerøy, Elkem, Pipelife, Holla, Bane Nor, SINTEF, og mange flere. Og de har rikelig med oppdrag. Bare i 2017 hadde de totalt 278 ulike kunder med totalt 2076 personer på kurs.

– Kundene kommer ikke til oss fordi vi er billigst, men på grunn av kvalitet og seriøsitet, vi vet hva vi driver med. Vi er fleksible og strekker oss langt for å tilpasse oss kundene på best mulig måte og tilbyr kurs enten her eller ute hos kunden, forteller de. Det blir mest kursing ute hos kunden, så alle er fleksible med tanke på arbeidstid og reising – og stiller gjerne på kort varsel ved behov, så sant det lar seg gjøre.

Millioninvestering

De samarbeider om blant annet leie av lokaler med mange "søsterbedrifter", som Varde i Kristiansund, Rosenvik på Orkanger, Dalpro på Hitra/Frøya og Oppdal vekst,. Og sjøl har de altså egne lokaler både i Surnadal og Sunndal.

– Vi samarbeider også med Trøndelag Trucksenter, og leier lokaler av dem på "Heimdalsmyra" bak Esso-stasjonen på Sandmoen. Her holder vi mange kurs, forteller Sæterøy.

De har for øvrig overtatt Vardes industrikurs i Kristiansund, og jobber ellers hardt opp imot markedet. De samarbeider tett med NOORSI (Norsk Organisasjon for Sikkerhetskompetanse), og kjenner dermed godt til hva som rører seg i bransjen.

Med andre ord jobber denne gjengen hardt og målrettet, og er i dag en stor og betydelig aktør i det norske markedet. Nå har selskapet altså investert i en simulator som gir enda flere muligheter, både for dem sjøl og kundene.

– Nå er det mulig å gjennomføre både avklaringer og mengdetrening ved bruk av simulatoren. Kundene ønsker naturligvis å ha alle maskinene sine i aktivitet, og med denne simulatoren slipper de nå å ta ut egne maskiner fra produksjonen i kurssammenheng, så dette er noe som alle tjener på, forklarer Sæterøy.

Kvande forteller at simulatoren koster dem rundt en million kroner.

– Det er en tung investering, men vi satser på framtida!

Svært realistisk

Egentlig er det to simulatorer; en stor og en liten. Den minste er en bærbar håndholdt kontroll som koples opp imot en stor skjerm og brukes til kranopplæring, mens den største er plassert i en spesialbygget henger og brukes til kursing i større industrimaskiner. Den har i dag elleve sertifiseringer; det meste utenom traktor, skurtresker og hogstmaskiner.

Å sitte i simulatoren gir et svært realistisk opplevelse av å kjøre en ekte maskin, enten det er dumper, truck, gravemaskin eller andre maskiner. Alle spaker, knapper og hendler er på plass, og store flatskjermer er "frontruta" der til og med sidespeil viser det som er bak. Understellet rører seg også likt bevegelsene i en ekte maskin. Man kan velge mellom program for ulike typer maskiner.

– Når man i tillegg får på seg VR-briller, da er man virkelig "live", smiler Sæterøy, som videre forklarer og viser hvordan simulatoren registrerer og lager rapporter på alt føreren foretar seg, eksempelvis drivstofforbruk, uhell/skader, effektivitet, med mer. Dette kan instruktøren få direkte til sin pc, og ser da hvordan kursdeltakeren gjør det.

Men sjøl om simulatoren kan brukes til mengdetrening i svært sikre rammer, må kursdeltakerne naturligvis kjøre ekte maskin for å bli ferdig godkjent. Simulatoren blir oppdatert online fra leverandør, så denne har det siste av programvare til enhver tid.

– Vi har kjørt fire kurs med denne fram til nå og er svært fornøyde så langt, forteller Anders.

Billett til arbeidslivet

Avdelingen kjører alle maskinkurs utenom mobilkran, og de har ellers et tett og godt samarbeid med både Arbeidstilsynet og Nav.

– Vi må til enhver tid ha alt på stell, så at Arbeidstilsynet – som indirekte godkjenner sertifiseringen – ofte tar stikkprøver, det synes vi er kjempebra, sier Sæterøy.

Også Nav kan ha god nytte av simulatoren, for eksempel ved at de kan kjøpe timer der en person kan prøve seg på maskinkjøring i simulatoren for å se om dette er arbeid som egner seg for vedkommende – før man da eventuelt tar maskinførerkurs. På samme måte kan arbeidsgivere bruke simulatoren til å se om sine ansatte egner seg til dette før de sender dem på kurs.

I tillegg til at alle instruktørene her har livslang erfaring med det de driver med etter jobb i store bedrifter, er gjengen ellers jevnlig på oppdateringskurs og dermed svært oppdaterte blant annet på gjeldende lover og forskrifter. De diskuterer mye seg imellom og både kompletterer og utfyller hverandre til det beste for kundene.

– Vår oppgave er ganske enkelt at den som tar kurset kan å kjøre den aktuelle maskinen når han eller hun kommer til bedriften. For mange er dette billetten til arbeidslivet, fastslår de.