Høringsfristen for reguleringsplanen for Bergmesteren Raudsand gikk ut 1. juni. Noen instanser fikk utsettelse på fristen. Det kom til sammen inn 135 høringssvar.

Legger fram innstilling

Rådmann Anne Grete Klokset og saksbehandler Hogne Frydenlund får en travel høst med å gå gjennom alle høringssvarene og utarbeide en sak med innstilling til politikerne. Det er ikke ventet at kommunestyret får saka på bordet før i oktober. Utfallet der blir svært viktig i forhold til om deponiplanene for behandling og lagring av farlig avfall på Raudsand kan realiseres.

De aller fleste høringsuttalelsene er kritiske og klare motstandere av at det skal anlegges et deponi for farlig avfall på Raudsand. I noen høringsuttalelser blir anlegget ønsket velkommen. Samtlige høringsuttalelser er publisert på Nesset kommune sin heimeside.

Kommunene Sunndal, Tingvoll, Gjemnes, Halsa, Kristiansund og Averøy er blant dem som er negative. Organisasjonen Giftfritt Nesset signaliserer og argumenterer med sterk motstand. Sektormyndigheter som direktorat, kystverket og Vegvesenet har også levert sine kommentarer til reguleringsplanen. Miljødirektoratet vurderer beslutningsgrunnlaget for miljøkonsekvensene som for dårlig utredet til å kunne gi et godt nok bilde av situasjonen ved etablering av tiltaket. Direktoratet må gi grønt lys for utslippstillatelse, og deres videre håndtering av en søknad blir svært viktig.

Hogne Frydenlund sier tiltakshaver er løpende orientert om innspillene. Han sier det er mye å ta tak i for administrasjonen før kommunen kan legge fram en sak med innstilling til politikerne.

– En krevende og vanskelig sak, konkluderer Frydenlund.

Delte meninger

Det er knyttet stor spenning til hva kommunestyret i Nesset vil si når de får reguleringsplanen til behandling. Høyre er det partiet som klarest har sagt at de ønsker å få på plass et deponi/behandlingsanlegg for farlig avfall på Raudsand. I Arbeiderpartiet er det delte meninger. Et medlemsmøte i partiet sa i fjor et klart nei til planene. Gruppeleder Toril Melheim Strand sier partiet må ha en grundig gjennomgang før kommunestyrebehandlingen. Sjøl viser hun til at Nesset trenger arbeidsplasser, men vil ikke forskottere hvor hun lander når saka kommer til avstemming i kommunestyret.

Melheim Strand peker også på at hun frykter at alt eksisterende deponi kan bli liggende som åpne sår dersom det ikke blir etablert ny virksomhet på Raudsand.

KrF-nei

Svein Atle Roset (KrF) sier det er viktig å ha respekt for alle meninger i saka, men ser det sjøl som vanskelig – for ikke å si umulig – å si ja til reguleringsplanen når man ser høringsuttalelsene fra blant andre Miljødirektoratet, fylkesmannen, NVE og Direktoratet for mineralforvaltning.

– Jeg ser det som svært vanskelig å være positiv til at det skal etableres et deponi for farlig avfall på Raudsand.

– I hvor stor grad synes du det er viktig for kommunestyret å ta hensyn til den klare motstanden mot deponiet fra flere nabokommuner?

– Kommunestyret i Nesset skal ta en sjølstendig avgjørelse, men det er viktig å vise respekt for begge sider i denne saka. Mitt råd er at man framover avstår fra personkarakteristikker uansett syn på denne saka.

Edmund Morewood i Nesset Sp viser til at partiet tidligere har sagt nei til deponiplanene på Raudsand.

– I ettertid er det er kommet mange innspill. Jeg har ikke fått satt meg inn i alle høringsuttalelsene. Det dumt å låse seg før man har gjort det og fått drøftet saka i igjen i partiet, men det skal veldig mye til før Sp-gruppa endrer på tidligere holdning og sier ja til reguleringsplanen når den legges fram for kommunestyret.