Fjernvarme er et energifleksibelt distribusjonssystem som transporterer energi ved hjelp av vann, i all hovedsak for å varme opp bygg og lage varmt tappevann.

Sunndal er i en særstilling, da Sunndal Energi bruker spillvarme fra Hydro Aluminium Sunndal til å varme opp vannet i fjernvarmenettet. Slik gjenvinner de varme avgasser som ellers ville gått til spille. Dette varmtvannet sirkulerer mellom en varmesentral og kundenes anlegg i nedgravde, isolerte stålrør. Det er disse grøftene man nå kan se i Sande-området.

– I første omgang er det Tørset Bil og Storvik som får fjernvarme, med det er også fullt mulig for privatpersoner med vannbåren varme å bestille fjernvarme nå, sier Georg Tvedt som er ansvarlig for fjernvarmeutbyggingen på Sande.

I tillegg til utbyggingen jobbes det også med utskiftning av høyspent og annet innen infrastruktur samtidig.

Miljøvennlig alternativ

Tvedt forteller at fordelene ved å velge fjernvarme er blant annet at man får en billigere energipris enn med strømenergi.

Man kan også oppnå et bedre inneklima enn med oppvarming ved hjelp av strøm.

Utbyggingen skjer med investeringsstøtte fra Enova, da utbyggingen tilbyr miljøvennlig og sikker energi- og effektoppdekning til bygg.

Utbyggingen vil være ferdig i slutten av oktober, og arbeidet vil foregå etappevis. Dette for å begrense ulempene for innbyggerne i området.

Sandegata ved Tørset Bil har vært stengt for biler en uke tid, men det er mulig for gående og syklister å komme seg over grøftearbeidet. Veien vil åpnes igjen til helgen.

I tillegg til Sunndal Energi er også Powerpipe, Heimdal Industriservice og Alf Engen AS med på arbeidet i Sande-området.

Strøm til Hafsåshjellen

Det er ikke bare i Sande-området at det er prosjekter på gang. Hafsåshjellen hyttefelt skal nå få tilgang til strøm, som en siste brikke i utbyggingen i Arild Brandal i Sunndal Energi leder også utbyggingen av strømnettet i Grødalen. 16 hytteeiere har allerede bestilt, og på midten av oktober kan tenne lyspærene i Hafsåshjellen. Hyttefeltet ligger 750 meter over havet, og byr derfor på noen utfordringer terrengmessig.

– Det er litt av alt, vi møter på myr, fjell, grus, bekker og lignende. Men vi har metoder for å takle det, sier Brandal.

Her grøftes blant annet 420 m 22 kV høyspentkabel og 1800 m 400 V – lavspentkabler og fiberrør. Det er Bredesen Graving og Transport som er hovedentreprenør for dette prosjektet. Inkludert disse nye kundene, er det nå over 200 hytteeiere i Grødalen som vil være tilknyttet strømnettet.