Leder i Møre og Romsdal bondelag, Oddvar Mikkelsen, informerer om at Møre og Romsdal ikke er det hardest rammede fylket, men at noen bønder sliter med å få nok for.

Hardest rammet er Oppland fylke og resten av Østlandet, og mange bønder ser ikke noen annen løsning enn å slakte deler av besetningen til høsten.

– Situasjonen er kritisk for enkelte bønder, mens andre greier seg brukbart. Vi har opplevd at tørke, for mye regn og isbrann har skapt problemer før, men forskjellen denne gangen er at det før gikk ant å kjøpe for fra andre plasser. Det gjør det ikke nå, sier Mikkelsen.

Tørken skaper ikke problemer bare i Norge, men også i store deler av Nord-Europa.

– I nedre Surnadal hadde de mye isbrann i år, som gjør at det spirer dårlig også på grunn av det. På den måten er det «dobbelt opp» med problemer, sier Mikkelsen.

Begynner å se mørkt ut

Også bonde Jan Henrik Moen i Øvre Surnadal kjenner på konsekvensene av det tørre været. Han er også leder i Surnadal Bondelag, og mener at det nå begynner å bli skummelt med tanke på å kunne produsere nok for.

– Vi fikk en tynn førsteslått, og hadde troen på at andreslåtten ble bedre. Men det kommer ikke noe regn, så nå begynner det å se mørkt ut, sier Moen.

Han skal vinterføre 40 sau og 50–60 storfe – avhengig av hvor mye for han har til vinteren. Førsteslåtten kom nestentre uker før tiden, og Moen håper derfor på at de kan sikre seg en tredjeslått i august.

Tine skriver til Driva i en e-post at de følger situasjonen i hele landet nøye, og oppfordrer bønder til å starte med tiltak som skal sikre mer grovfor til vinteren. De anbefaler derimot ikke å slakte før det er gjort en grundig vurdering om det er den rette økonomiske strategien.

Mye ubrukt areal kan bli fôr

Fylkesleder Oddvar Mikkelsen har flere oppfordringer, både til bønder og til andre privatpersoner.

– Jeg vil oppfordre personer som har områder som ikke er høstet på flere år til å ta imot folk som ønsker å slå det. Dette kan bli for til ammekyr, hest, og så videre. Dette kan bidra til at vi unngår å måtte slakte ned dyr.

Han forteller at det i Møre og Romsdal er rundt 70 000 dekar som siden år 2000 har blitt tatt ut av drift. Rundt 20 prosent av dette arealet har blitt omdisponert.

– En del av det resterende arealet er nok gjengrodd, men en del kan fortsatt slås, sier han.

Kornbøndene må med på laget

Mikkelsen oppfordrer også kornbønder til å la andre få nytte seg av halmen som blir stående igjen etter trøsking.

– Vi har forståelse for at det er god jordforbedring å pløye ned halmen, men jeg håper bøndene er solidariske dette året og lar folk benytte seg av det, sier Mikkelsen.

Halm kan brukes til blant annet ammekyr, hest, gris og så videre, og kan være et greit tilleggsfor gjennom vinteren.

– Vi i bondelaget og kommunen kan ikke tvinge noen, men vi oppfordrer på det sterkeste å bidra. Kornbøndene må være en del av dette, sier Mikkelsen.

Til slutt håper han at de som sitter med muligheten til å selge noe for ikke benytter seg grådig av situasjonen.

– Jeg ber om at de ikke tar en upris for foret. Neste gang kan det være de som sitter i samme situasjon, sier han.

Ser slakt som en siste mulighet

Mikkelsen oppfordrer også til å sende dyr på beite utmark. Men bonde Jan Henrik Moen forteller at også dette kan by på utfordringer på grunn av det tørre været.

– Jeg frykter for at sauene kommer ned for tidlig, men ellers prøver vi å finne utmarksbeite så lenge det lar seg gjøre, sier Moen.

Han ser ikke bort ifra at slakt blir et alternativ om situasjonen ikke bedrer seg.

– Det er noe man må vurdere fortløpende, om man ser at det ikke blir nok for, sier han.

Tirsdag holdes det et strategimøte i Surnadal hvor tørkesituasjonen og videre tiltak skal diskuteres.

– Nå må regnet komme, sier melkeprodusent Bård Øverås i Eresfjord.

– Nå må regnet komme, sier melkeprodusent Bård Øverås i Eresfjord.

Øverås forteller om redusert førsteslått der også isbrann var et problem. Andreslåtten karakteriser han nærmest som katastrofal.

– Det skulle egentlig vært slått igjen, men tilveksten er svært dårlig. Vi får håpe på en fin høst slik at vi kan få en god tredjeslått i oktober.

– Er fórmangelen så stor at du må slakte kyr for å berge over vinteren?

– Jeg har alt planlagt å sende noen dyr til slakting. Dette blir nå framskyndet på grunn av lite fór.

Øverås forteller også om lusangrep som er en helt ny problemstilling.

– Vi har aldri før vært plaget av lusangrep på gras. Også det ser ut til å være en utfordring på andreslåtten.

Kollega Ole Marvin Aarstad i Eidsvåg sier han fikk en noenlunde brukbar førsteslått, mens det ser dårligere ut for andreslåtten.

– Vi må håper på at det snart kommer regn. Det ligger uansett ikke an til krise for meg, men årets avling blir dårligere enn i et normalår.

Arnfinn Grüner på Ålvundeid har lagt ned gardsdrifta sjøl. Det er andre som slår.

– Det er en del myrjord her. Førsteslåtten var bra, men nå er det viktig at det kommer regn, sier Grûner.