– De bombet huset vårt og tok fra meg garasjen og bilene som jeg hadde som ekstrainntekt, forteller Okba Almohamand.

I Syria var han rektor på en stor barneskole. Krigen gjorde det livsfarlig for ham og familien å oppholde seg i heimlandet. Okba kom via Tyrkia til Norge og til at asylmottak i Vadsø i 2015. Der ble han stort sett sittende uvirksom i halvannet år før han fikk opphold og boplass i Eidsvåg. I fjor kom kona og de to barna etter.

– Vi trives veldig godt i Nesset. For ikke lenge siden flyttet vi til Raudsand der vi leier hus. Her har vi det godt, men jeg ønsker å komme i arbeid som lærer, sier han.

Sommerskole

De siste to ukene har han fått praktisert sitt gamle yrke ved sommerskolen i Eidsvåg. Dette som en del av introduksjonsprogrammet som han og 28 andre voksne innvandrere omfattes av.  Der har han, kona og ei anna dame vært lærer for til sammen ti unger.

– Vi har hatt hovedfokus på opplæring i arabisk, men ungene har også lært litt matematikk, samfunnsfag, engelsk og sang, forteller Okba.

– Må ha tenkespråk

Toril Melheim Strand er leder for introduksjonsprogrammet i Nesset. Hun sier det er viktig å lære både barn og voksne norsk, men det er også viktig at barna får lære å lese og skrive på sitt eget morsmål.

– Det er viktig at de har morsmålet sitt som grunnlag for annen læring. De trenger morsmålet som tenkespråk. Store barn og voksne må tenke på morsmålet før de greier å oversette til norsk.

Melheim Strand er glad for at det lykkes så bra med det integreringsarbeidet de gjør i Nesset. Hun merker stor forskjell på de norske språkferdighetene til folk som blir bosatte i kommunen.

– På asylmottaket i Vadsø, der Okba var, var det ikke norskopplæring. De som kommer fra asylmottaket på Sunndalsøra hadde fått norskopplæring. Veldig synd å legge ned et så godt mottak.

– Generelt vil jeg si at det er større sjanser for å lykkes med integreringsarbeidet i en liten kommune enn i en stor, sier Melheim Strand.

Dersom det ikke skjer noe spesielt ute i verden som kan øke flyktningestrømmen igjen, ligger det ikke an til at Nesset skal bosette flere flyktninger i år og neste år.