Surnadalsordføreren innrømmer glatt at hun er lei av å prate om sjukdom. For etter to måneders sykemelding har det blitt mer enn nok av slik prat. Men hun synes at det kom litt skjevt ut fra starten, og forteller at det ikke var så alvorlig som mange først fikk inntrykk av.

– Jeg våknet en dag med uklart syn, og det tok jeg helt med ro fra første stund. Jeg tenkte at det sikkert gikk over etter en stund. Og det ser det da også ut som det gjør nå, smiler hun. – Synet er fortsatt litt svekket, men nå går det helt fint og jeg lever helt normalt, legger hun til.

I sykemeldingsperioden har hun gjort seg både positive og negative erfaringer om helsevesenet, men forteller at hun har fått god behandling av øyelege, optiker og synspedagog på Lerkendal.

– Synet blir merkbart bedre og bedre, men det er fortsatt ikke helt stabilt. Ofte kan det være helt normalt, men av og til merker jeg litt flimring – og det vil nok kanskje gå en god stund før det er helt stabilt igjen, forteller hun.

Synshemmingen tror man kommer fra en tidligere skade i kneet, så alle antydninger fra ulike hold om hva som var galt i starten ble litt vel dramatiske, synes hun. Nok om det. Nå gleder hun seg stort over å være tilbake i den jobben hun har.

– Det er så godt å være tilbake! I går (mandag, journ.anm.) gikk jeg bare rundt her og gliste fordi det var så godt å være tilbake. Det er godt å treffe kollegaer igjen og godt å jobbe igjen, smiler hun.

Takknemlig for all støtte

Nyheim synes likevel dette har vært en påminnelse om at man må leve livet hver dag, en vet ikke hva morgendagen bringer. I to måneder har hun vært borte fra jobben, første fraværsdag var 7. mai. Derfor gikk første arbeidsdag med til oppdateringer på alt som har skjedd.

– Jeg, rådmann Knut Haugen og varaordfører Helge Røv har et politisk administrativt møte hver mandag, men i går utvidet vi dette møtet og gjennomgikk alt som har skjedd i løpet av denne tida jeg var borte. Så nå er jeg oppdatert og tilbake for fullt.

Det å være borte synes hun var helt forferdelig.

– Jeg var ikke forberedt på å være borte fra jobben. Dette skjedde så plutselig, så det var ikke det samme som med ferier og sånt, som man gjerne planlegger i god tid. Men jeg har hatt god kontakt både med kollegaer og mange andre denne tida, og jeg er utrolig takknemlig for all støtte, jeg har fått utrolig mye både av blomster og hilsninger, så tusen takk til alle!

Har savnet miljøet

Nå gleder hun seg til å gjenoppta kontakten med alle rundt seg på jobb – og generelt hele nettverket i sitt politiske liv.

– Jeg har savnet veldig folket her i kommunehuset, partiet, kommunestyret, formannskapet, ordførere og andre jeg vanligvis har kontakt med i nabokommuner, folk i styre og stell rundt omkring, med flere. Jeg har rett og slett savnet dette miljøet, fastslår hun.

Nyheim synes det var vanskelig å ikke delta politisk i starten av sykemeldingsperioden. Dette måtte hun imidlertid bare akseptere, og etter hvert stengte hun det helt ute. Og hun ble såpass opptatt om dagene at hun hadde heller ikke tid til å sitte og følge kommunestyremøtene på skjermen.

– Jeg kunne ikke sitte hele dagene og følge med på alt som skjedde, men kommunestyremøtene ble ivaretatt på beste måte av varaordfører Helge Røv, og det var jeg helt trygg på, sier hun.

Men både politikere og andre har ringt både for å slå av en prat og diskutere politiske saker med henne, og det setter hun stor pris på.

– Det har blitt litt forandringer her siden jeg var her sist. Noen har gått av med pensjon, andre har byttet kontor, og så videre, så en del nytt er det da, forteller hun.

Vil bruke nærområdene mer

Resten av sommeren tenker hun å bruke på opplevelser og turer i nærområdene, samt en uke i Syden.

– Jeg tar en dag av gangen i sommer, men jeg skal ha ferie i en uke så da reiser jeg til Gran Canaria. Ellers har jeg brukt naturen i nærområdene mye mens jeg har vært sjukmeldt. Vi har utrolig mye fint i nærområdene våre som vi kanskje ikke tenker så mye over i det daglige. Frivillige lag og organisasjoner får til veldig mye bra, så denne sommeren skal jeg benytte meg mer av dette og besøke flere slike steder rundt i kommunen vår, smiler hun. Allerede onsdag vil hun til Svinvika på konsert.

– Det er meldt godt konsertvær og det er jo positivt for arrangementet. Verre er det for landbruket, for bøndene er det langvarige godværet negativt. Så nå ønsker jeg meg regn så det blir nok for til dyrene

Nå gleder hun seg til å treffe innbyggerne i kommunen og snakke om andre ting enn sjukdom. Og den som vil høre mer må skru på NRK P1 Sommerradio den 17. august, da skal surnadalsordføreren på lufta.

Og til høsten braker det løs for fullt med politiske møter og aktivitet igjen. Med ordfører Lilly Gunn Nyheim ved roret.