Skredderne fra Syria er begge en del av introduksjonsprogrammet i Nesset som for tida omfatter 26 personer som er bosatte i kommunen.

Det surrer i den nyleasete symaskinen til Hassan Alihiahmad i den tidligere barnehagebygningen i Eidsvåg. Der har frivilligsentralen i kommunen tilholdssted. I tillegg er flere rom i bruk for aktiviteter og undervisning for bosatte flyktninger som er omfattet av introduksjonsprogrammet.

Vil ut i arbeid

Toril Melheim Strand er ansvarlig for gjennomføringen av programmet som er et kommunalt tilbud som skal gi flyktningene grunnleggende kvalifikasjoner for å klare seg i det norske samfunnet. Introduksjonsprogrammet varer som regel i to eller tre år, alt etter behov.

I Nesset omfatter programmet for tida 26 personer i alderen 18–50 år. Norskopplæring er viktig. Programmet hjelper de både med språk og arbeidstrening.

– Samtlige er ivrige etter å komme seg ut i arbeid. Mange har utdannelse, men det kan være krevende å få denne godkjent her i landet, i alle fall om de ikke har papirer som dokumentasjon. For å komme videre for å ta fagbrev eller studere i Norge må de dokumentere gode kunnskaper gjennom grunnskoleeksamen. De tar fem fag, norsk, engelsk, matematikk, samfunnskunnskap og naturfag på linje med andre 10. klassinger. Dette er blant det vi hjelper dem med gjennom voksenopplæringen og introduksjonsprogrammet. De som ikke skal studere går i ei arbeidsrett linje der de kan ha mer norskundervisning og de får arbeidspraksis gjennom hele skoleåret.

– Vi er svært takknemlige for dem som stiller opp og hjelper oss med arbeidspraksis og frivillig arbeid. Uten dem er det umulig å gjennomføre vellykket integrering.

«M.I.N. produksjon»

Inger Mette Stenseth fra Molde er med som tilrettelegger og pådriver i systua som har fått navnet «M.I.N. produksjon» – (Made In Norway)

Hun forteller at de tenker miljø og resirkulering i alt de gjør. De syr om gamle jakker og er i det hele bevisste på gjenbruk. Stenset har spesialisert seg på skinnprodukt.

– Vi kjenner alle til plastforurensingen. Barnehagene rundt om i landet sender store mengder klær til heimen som må vaskes – i plastposer. Vi har nå startet å sy poser av laken og annen gjenbruksmateriale der posene kan vaskes sammen med klærne. Dermed er man kvitt det plastproblemet. Vi syr også brødposer i lin. Brød som oppbevares i plast mugner. I linposene holder brødet seg veldig bra. Vi håper både barnehageposene og brødposene etter hvert skal bli etterspurte produkt. Kreativt designa handlenett kan bli en annen etterspurt artikkel.

Stenset er takknemlig for at de har fått støtte både fra Romsdalsbanken og fra Mardølafonet i Nesset til etableringen av det som kan bli en bedrift med varige arbeidsplasser.

Ber folk komme innom

Hassan var profesjonell skredder heime i Syria. Alaa Raslan hadde jobb som tilskjærer. Nå jobber de to sammen på systua i Eidsvåg.

– Stor takk til Toril som har hjulpet oss mye. Det betyr mye for oss å ha et arbeid å gå til sier de to.

De håper folk kan stikke innom, enten for å sy sjøl eller få tips fra dem.

– Vi ønsker et nært samarbeid med folk i nærmiljøet, sier de to.

Mangel på arbeidsplasser

Toril Melheim Strand understreker hvor viktig det er at flyktningene kommer ut i arbeid.

– Det er veldig mange flinke og kompetente folk som gjerne vil arbeide. Det er problem med å finne arbeid her i Nesset. Denne uka flytter det en familie til Ski der familiefaren har fått fast jobb som bussjåfør. Det er veldig synd at vi ikke har flere arbeidsplasser her i kommunen. De 24 andre introduksjonsdeltakerne har sin sommerpraksis rundt om både på kommunale arbeidsplasser og i privat næringsliv.