Nå har de fått lovnad fra helseforetaket på at de slipper å flytte tilbake til lokalene.

Helseplager

Etter at flere ansatte var plaget av diffuse helseplager over tid, bestemte de seg i mars 2016 for å flytte ut av lokalene som helseforetaket leier i Eidsvåg sentrum. Det er sunndalsfirmaet firmaet Helse- og Sosialbygg AS som i 2008 kjøpte det tidligere Fiat-verkstedet i Eidsvåg og innredet ambulansestasjon der.

Det er flere år siden de ansatte påpekte at noe måtte være galt med inneklimaet. Det har tidligere vært påvist muggdannelse i garasjedelen, og de ansatte har også slitt med tung luft i boligdelen.

I mars 2016 flyttet de ut, og er i dag innlosjert i ei hytte tilhørende Lars Langset på baksida i Eidsvåg.

Godkjent yrkessjukdom

Eva Solstad Alme og Wenche Angvik har begge vært ansatt i ambulansetjenesten siden 2008. De forteller at det etter utbedringer er gjort to forsøk på å flytte tilbake til stasjonen i sentrum. Begge gangene har de ansatte ganske umiddelbart fått plagene tilbake.

– Vi har slitt med trøtthet, hodepine og kvalme. Det ble umulig for oss å være i bygget. En ansatt har fått godkjent astmaplager som yrkessjukdom.

Bedriftshjelsetjenesten i helseforetaket har utarbeidet en rapport der helseplagene blir omtalt. Helseforetaket ønsker ikke å gå ut med innholdet i rapporten, men Driva kjenner til at de skriver at det ut fra foreliggende rapporter og ansattes beskrivelse, har vært rikelig med fukt og muggsoppvekst i garasjeanlegget ved ambulansestasjonen.

«Ved vask av ambulanse, og særlig ved bruk av avfettingsmidler, kan vi ikke utelukke at det har oppstått betydelig eksponering for luftveisirriterende forurensing både fra alkaliske vaskemidler og avfetingsmidler.»

I rapporten konkluderes det med at «vi vurderer den samlede eksponeringen for luftveisirritanter som ansatte ved Nesset ambulansestasjon har vært utsatt for ved vask av bil og annet opphold i garasjeanlegget, samt ved opphold i selve boligdelen, til å ha vært tilstrekkelig i tid og konsentrasjon til å kunne føre til utvikling og forverring av astma hos sårbare individer.»

– De ansatte er viktigst

Assisterende avdelingssjef ved prehospital avdeling i helseforetaket, Knut Erik Skogheim, bekrefter at helseforetaket har gitt de ansatte beskjed om at de skal slippe å flytte tilbake til lokalet i Eidsvåg sentrum. Det gjenstår enda flere år av leiekontrakten med Helse- og sosialbygg. Dermed må helseforetaket ut med husleie for stasjonen de ikke kan bruke i fem seks år framover dersom de ikke blir løst fra leiekontrakten.

– For oss er det viktigste at de ansatte blir godt ivaretatt, sier Skogheim.

– Forhandler med utleier

Seksjonsleder for utbygging og eiendomsforvaltning i helseforetaket, Rolf Strømsheim, sier utfordringene rundt inneklimaet gjør at helseforetaket ikke vil benytte lokalene i sentrum.

– Forsøker dere å få leieavtalen kansellert?

– Målet er å komme fram til en avtale med utleier. Vi bruker mye ressurser på å avklare kontrakten. Det er en kjedelig situasjon dette, men det er viktig for meg å understreke at vi ikke har konkludert når det gjelder årsaken til helseplagene, sier Strømsheim.

Eva Solstad Alme og Wenche Angvik sier de fortsatt ikke vet hvor ambulansestasjonen i Nesset skal være i framtida. Lokaliseringen i hytta til Langset er foreløpig.

– Helseforetaket har bedt om at det skal utredes ambulansestasjon med tanke på plassering i det nye helsehuset som er under planlegging i Eidsvåg. Vi har ikke fått endelig beskjed om hvor stasjonen skal være, sier de to.

- Ikke påvist noe galt med bygget

– Det er ikke påvist noe galt med bygget, sier daglig leder Asbjørn Tronsgård i Helse- og Sosialbygg AS.

Tronsgård synes den oppståtte situasjonen er lei, men viser til at det fremste av ekspertise har gått gjennom ventilasjonsanlegg og har jaktet på sporer etter muggsopp og andre skadelige stoffer.

– Alle tester vedrørende innemiljøet viser i dag akseptable grenseverdier. Det er derfor underlig og leit at de ansatte skal få helseplager av å oppholde seg i bygget.

I tillegg til Nesset, leier Helse- og Sosialbygg ut ambulansestasjoner i Rauma, Tingvoll, Sunndal, Halsa og Rindal. Tronsgård sier helseforetaket har fem til seks år igjen av leiekontrakten i Eidsvåg. Når det ikke kan påvises stoffer som kan føre til helseplager i bygget, mener han som utleier at han vil forholde seg til kontrakten.

– Det er helseforetaket som har utspillet. Vi har en konstruktiv dialog, men avventer nå tilbakemelding fra dem, sier Tronsgård.