«Naturnær» er årets tema i Norsk Vandrefestival, som også i år byr på mye innhold med fine koblinger mellom natur og kultur. Festivalen har program fordelt gjennom året, men hovedhelga blir i år i Tingvoll.

Og festivalhelga nærmer seg raskt, dagene 17.–19. august blir spekket med variert innhold for både barn, ungdom og voksne i det flotte, naturnære–og kulturrike festivalområdet ved sjøkanten i Tingvoll.

– Vi gleder oss til å rigge festivalbasen i festivalhelga på denne vakre pletten på jord, ved fjorden, nausta, prestegarden og kirka i Tingvoll! Vi skal boltre oss både til lands og til vanns, forsikrer festivalstyret, med leder Ragnhild Godal Tunheim i spissen.

For her blir det noe for absolutt alle, med turer og vandringer, hesteridning og sjøaktiviteter, naturverksted, utstillinger, forestillinger, triatlon, ulike kurs, naturverksted, friluftscafé og tipierestaurant, og mye, mye mer. Ekte sjørøvere er også ventet, og det blir dansefest med irske Ars ok Fridar, for å nevne noe. Aktivitetsista er lang, så her burde alle finne noe de liker.

Styret er ellers både overveldet over – og takknemlige for den store deltakelsen fra lokale foreninger, institusjoner og bedrifter.

– Summen av alt dette utgjør noe som vi håper at mange vil være med på, sier Godal Tunheim.

Som vanlig er maten naturligvis viktig, og også i år stiller en egen festivalkokk under festivalhelga. Dette blir Frode Rønninghaug, som nylig har flyttet til Tingvoll og som nå etablerer eget cateringselskap.

– Han har tidligere blant annet vært kokk og medeier på SMIA restaurant, og kjøkkensjef på Hurtigruta i 10 år. Rønninghaug har fått i oppdrag å bruke kortreiste og økologiske råvarer så godt det lar seg gjøre, det blir mye godt å smake på både på dagtid og i tipierestauranten på kveldstid, etter FRIKAR-showet, forteller styrelederen.

Utpå kveldingen lørdag byr altså FRIKAR på et spektakulært danseshow.

– Showet med FRIKAR er et «must» å få med seg, dette topper alt og må bare oppleves! Kurs i bevegelseskunst for barn og unge arrangeres før dette showet, så det blir også en fin «bonus», siden vi har FRIKAR her likevel denne dagen, forteller Ragnhild.

– Dette er absolutt noe som bevegelsesglade barn og unge bør få med seg. Fylkeskommunen støtter kurset og det er derfor svært rimelig å delta, sier hun, og gjør samtidig oppmerksom på påmeldingsfristen, som er to dager før kurset.

Showet med FRIKAR betegnes som et lekent, naturnært og interaktivt show med utgangspunkt i samtidskunst og tradisjonsdans.

– Vi lover en fantastisk forestilling og fascinasjon over hva som går an. Dette er en sammensmelting av natur og kultur på sitt beste!

Like før dette showet får vi dessuten vite hvem som får prisen Æresvandrer 2018, en pris som deles ut til personer og grupper som utmerker seg og viser veg innen det enkle og naturnære friluftslivet.

I fjor gikk prisen til Jon Bojer Godal, blant annet for hans levende formidling og tilrettelegging for naturbasert håndverk, naturbruk og friluftsliv gjennom en rekke år. Hvem som får prisen i år gjenstår å se.

Søndag kveld vil Henning Sommerro med flere avrunde festivalhelga med både fynd og var refleksjon rundt årets festivaltema. Dette blir en vandrekonsert som starter utendørs, med en liten vandring inn i Tingvoll kirke, og altså med et naturnært repertoar.

Styret gleder seg i alle fall stort, og håper mange vil komme og bli med på denne svært så innholdsrike og varierte festivalhelga i de fantastiske rammene som er i Tingvoll.

– Vi retter ellers en stor takk til sponsorer, kommuner og fylkeskommunen som bidrar til økonomisk handlingsrom slik at vi kan skape denne sunne, friske festivalen på Nordmøre!

Men Norsk Vandrefestival er altså mer enn bare festivalhelga i august. Gjennom året er det arrangement og turer i alle vertskommunene; Rindal, Surnadal, Halsa og Tingvoll.

Og allerede kommende helg er det klart for en av programpostene; «Sommersjarm med matter, minner og markblomster» på Mogstad i Surnadal. Dette er en naturnær utstilling av nye matter vevd av Kristin Skrøvset Mogstad, på låven i Austistua Mogstad. Her blir det dessuten både låvekafé og et lite feltkåseri om markblomstene i bakkene på Mogstad, ved Dordi Kjersti Mogstad.

Og neste helg blir det vandretur med guide for alle som vil se rester etter gammelt gruvesamfunn oppe på Hjelmkona, en vandring i flott natur fra Hjelmåa via Krokvatnet i Halsa. Først på 1800 tallet ble det drevet ut jernmalm herfra og fraktet ned til Valsøybotn, og på denne turen vil man se tydelige spor etter en imponerende og historisk interessant gruvedrift. Gruvedrifta foregikk på Halsa-siden av dette fjellet, som ligger dels i Halsa, dels i Surnadal.

– Det er bare å taste seg inn på våre nettsider og la seg inspirere til variert uteliv og nye opplevelser denne sommeren, oppfordrer Tunheim. På heimesida norskvandrefestival.no finnes alt av program, både i festivalhelga og resten av året.