Mange kjenner Eva S. Rønning best som redaktøren av nettportalen Trollheimsporten. I fire år har Eva styrt skuta, etter å ha tatt over lederrollen etter Willy Karlstrøm.

– Jeg føler jeg har tatt over en arv. Jeg har kanskje tatt porten i nye retninger, men jeg har en enorm respekt for det livsverket og den enorme arbeidsmengden han la ned. Willy var Trollheimsporten, sier Eva.

Eva vokste opp i Lysøysundet i Bjugn kommune på Fosen. Senere studerte og jobbet hun 11 år i Trondheim, og har en tung faglig bakgrunn med en lektorutdanning. Hun har også utdanning innen historie, og var innom arkeologi.

– Jeg tror ikke alle vet at jeg har den utdanningen jeg har, mange har nok tenkt på meg som en journalist. Men hjertet mitt ligger i skolen, og jeg gleder meg til å få bruke utdanningen min i den nye jobben, sier hun.

Den faglige bakgrunnen er ikke det eneste overraskende med Eva. Hjemme i huset på Røssmoen er hyllene i stua fulle av bøker.

– Jeg er en nerd når det kommer til bøker. De er som barna mine, ler Eva.

Eva forteller at vitenskapen står henne nær, og bøker om hvordan mennesker tenker og fungerer er interessant. I sin masteroppgave skrev hun om 1700-talls lyrikk, og vi forstår dermed mer av hvorfor hun selv betegner seg som «nerd». Men den store interessen for litteratur er ikke den eneste hobbyen hun har.

– Jeg er også veldig glad i gaming og dataspill. Det er en måte for meg å koble av på. Det er litt overraskende for noen kanskje, men jeg føler at interessene mine gjør meg til den jeg er, sier hun.

1. oktober 2014 startet Eva i rollen som redaktør for Trollheimsporten. Etter å ha bodd mange år i Trondheim gjorde kjærligheten til samboeren Øystein at Eva flyttet ned til Surnadal.

– Jeg mente det var veldig viktig å inkludere Surnadal i Trollheimsportens i større grad en før. Jeg tenker i ettertid at det kanskje var bra at det kom en innflytter i redaktørrollen, slik at vi fikk bygd broer mellom kommunene, sier hun.

Trollheimsporten er i dag et aksjeselskap, eid av blant annet Rindal kommune og Rindal Næringsforum.

– Vi har en visjon om å løfte fram lokalsamfunnet på en positiv måte. Vi driver ikke grave- eller kritisk journalistikk, det er avisenes oppdrag. Vi er ikke en nettavis, men en nettportal. Jeg forstår at folk kan bli forvirret over det, sier hun.

– Det er ikke mulig å kjøpe seg til positiv omtale av oss, det er ikke sånn det fungerer. Men når noen blir medlemmer i Trollheimsporten tilbyr vi oss å skrive om bedriften, som et bidrag til lokalsamfunnet. Men det skal alltid være tydelig for leser at den det skrives om er medlem i Trollheimsporten.

En utfordring som redaktør har vært å kunne definere Trollheimsporten som nettportal i den mediesituasjonen vi har i dag.

– Medieverdenen i dag er som en labyrint, hvor man får servert nyheter over alt på alle plattformer og hvem som helst kan formidle dem. Det har vært en utfordring å definere «hvem man skal være» som nettportal, også sammenlignet med aviser, sier hun.

Etter fire år som redaktør i Trollheimsporten skal Eva nå over i ny jobb som inspektør på Øye barneskole i Surnadal. Det er en jobb hun ser fram til, til tross for den fine tiden i Trollheimsporten.

– Det har vært noen fantastiske år, og jeg har lært så utrolig mye. Jeg kunne virkelig ikke gjort dette uten Sigrid Skjølsvold, som har vært en klippe for meg. Det samme gjelder Mari Vattøy, Ole Trygve Fosseide og de andre jeg har hatt gleden av å jobbe med. Trollheimsporten er oss, ikke meg, sier hun.

Det er umulig å trekke fram bare ett minne som det aller beste. Det har vært mange fine opplevelser.

– Det beste er møtet med enkeltmennesker. Jeg har fått innpass i så mange hjem, familier og bedrifter, og jeg har møtt ufattelig mange åpenhjertige, gjestmilde, rare og flinke folk i denne jobben, forteller Eva.

Årene i Trollheimsporten har gitt Eva en unik mulighet til å møte mennesker og holde seg oppdatert på debattene i lokalmiljøet. Det er derfor mange erfaringer hun tar med seg inn i den nye jobben som inspektør.

– Jeg har fulgt skolebyggesaken tett, og det gjelder også diskusjonene om grendaskolene. Jeg har tidligere fulgt debatten – nå skal jeg ta del i den og være med på å skape morgendagens skole, sier Eva.

Stillingen som ny redaktør er allerede utlyst, og Eva trekker fram engasjement som det viktigste en ny redaktør bør ha.

– Det hadde vært en bonus med noen som har journalistikkutdanning, men langt ifra et krav. Det viktigste er at man har en genuin interesse for Surnadal og Rindal, og ønsker å formidle informasjon på best mulig måte, sier hun.