Det var i onsdagens Driva Erling Rød (Frp) gikk hardt ut mot måten næringslivsarbeidet i Sunndal inkludert SuSu-samarbeidet drives på. Rød mener deler av arbeidet drives i strid med lova.

Han er spesielt kritisk til at det er programstyret for SuSu som bevilger penger til søkere. Rød mener dette er kommunestyrets oppgave. Frp-representanten mener Refstie som styreleder er inhabil når han som politiker skal behandle næringslivssaker.

– Tar feil

Ordføreren mener Rød tar feil i mye av kritikken.

– I Sunndal Næringsselskap- og i SuSu-samarbeidet er vi nøye på å skrive protokoller og forholde oss til habilitet, sier Refstie.

Sunndal Næringsselskap (SUNS) ble opprettet i 1987, og siden 1989 har ordføreren vært styreleder i selskapet. SUNS eies i dag av Sunndal kommune (50,5%), Sunndal Næringsforening (16,3%), Danske Bank (8,14 %), Sunndal Sparebank (8,14%), Sparebank 1 SMN (8,14%), Hydro Aluminium (8,14%) og LO Indre Nordmøre (0,65%).

Til kommunestyret

Refstie viser til at kommunestyret behandlet kontrollutvalgets forvaltningsrapport "Næringsarbeidet i Sunndal kommune", i oktober 2014. I sin saksutredning skreiv rådmannen at en kritisk bør vurdere bruken av ledende politikere i selskapsstyrer, og at en bør føre en restriktiv praksis på dette området slik at en unngår situasjoner der styremedlemmer jevnlig blir vurdert i forhold til forvaltningslovens bestemmelser om habilitet. I noen tilfeller må dette hensynet veies opp mot den betydning selskapet har for kommunen som utviklingsaktør lokalt og regionalt.

–Bør videreføres

Rådmannen tilrådde videre at praksisen med at ordføreren er styreleder i SUNS bør videreføres, men at en bør unngå rollekombinasjonen styreleder og eierrepresentant i selskapets eierorganer.

– Kommunestyret fulgte opp dette og fattet et enstemmig vedtak der det sies at praksisen med at ordfører er styreleder i SUNS skal videreføres. Varaordføreren utpekes som kommunens eierrepresentant i SUNS. Varaordføreren kan da ikke velges inn i selskapets styrende organ.

– Delegerte til rådmannen

Refstie peker også på at kommunestyret delegerte til rådmannen å godkjenne bevilgninger som styret i SUNS innstiller på.

– Alle saksutredninger og protokoller er åpne for innsyn. Vi er veldig nøye på at vi følger lover og regler i næringsarbeidet i Sunndal kommune. Jeg tar meg personlig nær av påstandene og på vegne av dem som arbeider i næringsselskapet når vi blir beskyldt for å drive med juks og fanteri. Slike beskyldninger skader omdømmet til næringsselskapet og til Sunndal kommune.

– Rød må gjerne få kontrollutvalget til å gå gjennom praksisen når det gjelder utdeling av midler fra Sunndal Næringsselskap og fra SuSu, sier Refstie.