Det er ikke bare grasproduksjonen som rammes av den tørre våren og sommeren. Turbinene i de mange småkraftverkene rundt om står stort sett stille.

Tørre magasin

Gunnar Kindsbekken er regionleder i Midt-Norge for Klemens Kraft AS, og er daglig leder for flere småkraftverk i distriktet. Han sier det stort sett er tørre magasin og elver også på Nordmøre og i Romsdal.

– Vi har forsøkt å utnytte de få regnskyllene som er kommet, men det blir for lite til å produsere kraft. Det er fortsatt litt produksjon i Nordvik Kraft i Surnadal, men både ved Rodal Kraft i Halsa, Bele Kraft i Surnadal, Gyl Kraft på Tingvoll, Heina Kraft og Grytnes Kraft i Nesset er det stillstans. Vi hadde en tørr vinter og har en veldig tørr sommer. Vi har nesten ikke opplevde noe liknende. 2014 var også et tørt år, men sjøl med en normal produksjon resten av året kommer vi dårligere ut når det gjelder produksjon i år enn i fjor.

– Fører produksjonsstansen til økonomiske problem for kraftverkene?

– Kraftproduksjon må sees i et langsiktig perspektiv. Vi lever med dette, men tjener sjølsagt ikke penger når kraftverkene ikke produserer kraft.

Lønnsomt med fastpris

Driftsansvarlig Arnt Vidar Bruseth i Nesset Kraft AS sier de har konsesjon på å tappe Meisalvatnet 1,80 meter. Onsdag gjensto det ennå 80 centimeter før de er kommet så langt ned.

– Kraftprisen er veldig god nå i sommer. Det gjør at vi produserer for fullt og selger på børsen.

For de av abonnentene som ikke har sikret seg fastpris, vil kraftprisen merkes på lommeboka. I Nesset Kraft har vel 60 prosent av abonnentene sikret seg fastpris. De som ikke har gjort det må belage seg på å betale høg spotpris.

NVE viser i en pressemelding til at kraftprisene i Norge lå i snitt 33 prosent høgere i år sammenliknet med fjoråret. En gjennomsnittskunde kan dermed risikere å betale rundt 3000 kroner mer for strømmen i år enn i fjor.

Vegard Willumsen i NVE sier de ser at kraftprodusenter holder vann tilbake for å spare til vinteren. Det gir en høgere kraftpris nå, men vatnet som holdes igjen vil bidra til å redusere strømregningen til vinteren.