Sommeren betyr ferie for noen – og sommerjobb for andre. I år var det 56 ungdommer født i 2001 som fikk tilbud om sommerjobb gjennom Surnadal kommune. 55 av disse takket ja, og to av dem møter Driva på dagsenteret ved sykehjemmet i full gang med å smøre frokost til de som kommer innom i løpet av dagen.

Siri S. Heggset og Karen Snekvik er begge 17 år gamle, og har sin andre arbeidsdag på dagsenteret. Til tross for å være ganske ferske har de begge et godt inntrykk av arbeidsplassen så langt.

– Det er en veldig trivelig plass å være på, både de som jobber her og de eldre som kommer innom er så trivelige, og veldig takknemlige, sier Siri.

Første sommerjobb

Siri har tidligere hatt sommerjobb på barneleir på Gråhaugen, mens dette er Karens første sommerjobb. De forteller at de valgte å søke jobb gjennom kommunen fordi de nesten er sikret å få et tilbud, og at de har hørt fra andre venner at tilbudet er godt tilrettelagt.

– Og så er det fint å kunne spare til penger til førerkort, smiler de begge.

På dagens plan står det å forberede en quiz til fredagen, gjøre i stand måltid og å være sammen med de eldre som benytter seg av dagsenteret.

– De sier det er veldig hyggelig å «se litt ungdom». De forteller oss mye om gammeltida, det synes jeg er veldig hyggelig og interessant, sier Siri.

Karen forteller at den første arbeidsdagen ble brukt til å spille spill, spise jordbær og gå en tur for dem som ønsket det. Det er oppgaver de trives med.

– Det er godt tilrettelagt for oss her, og vi får veldig god veiledning. Jeg kommer nok til å søke gjennom kommunen til neste år også, sier Karen, og Siri er enig.

Bredde i tilbudet

De 55 ungdommene som skal jobbe i Surnadal har blant annet fått plass innen hjemmetjenesten, Bo- og aktivitets- tjenesten, sykehjemmet og i barnehager. Noen ungdommer er også «utlånt» til kirkene for gressklipping og utearbeid, og til fotballskole i regi av Surnadal IL.

– Vi prøver å ha en bredde i jobbene vi tilbyr ungdommene, og vi samarbeider med flere instanser og frivillige organisasjoner. Det er viktig for at vi kan skape nok arbeidsplasser, sier Inger Nordby som er personalsjef i Surnadal kommune.

Klargjør ungdom for arbeidslivet

I vår startet ungdommene med et obligatorisk informasjonsmøte, hvor de fikk en orientering om hvordan det er å være arbeidstaker og om retter og plikter i arbeidslivet. Rådmann Knut Haugen, plansjef Råg Ranes og personalsjef Inger Nordby sto for orienteringen for de 55 ungdommene.

– Ungdommene fikk også møte representanter for stedene de skal arbeide i sommer. De virket svært lydhøre og ivrige, og det lover godt for fremtiden, forteller Nordby.

Positivt med flere gutter

Alle kommunene i Driva-distriktet har ungdommer i sommerjobb ansatt gjennom kommunen, men det er ulike ordninger når det kommer til alder og antall.

Personalsjef i Nesset kommune, Anne Karin Sjøli, forteller at de har en ordning for ungdom over 18 år, som får jobb innen pleie og omsorg.

– Vi ser nå at det er flere gutter som ønsker å jobbe innen pleie og omsorg. Det synes vi er veldig positivt, sier Sjøli.

Sjøli forteller at hun ikke har tall på hvor mange ferievikarer de har ansatt i år, men at de har klart å dekke behovet for ferievikarer.

I Rindal har de ansatt rundt 20 ungdommer som jobber på ulike plasser i kommunen, blant annet innen helse og omsorg, som medhjelper på Rindal helsetun og utearbeid ved Rindal kirke. Rindal kommune tok imot søknader fra ungdom født i 2001 og 2002, men prioriterte de som fylte 17 i år. Rindal hadde 18 ledige arbeidsplasser, og det ble derfor omtrent 23 søkere som fikk avslag. De som fikk avslag i år, får sjansen igjen neste år.

Todelt ordning

Halsa har en todelt ordning. «Sommerjobb for ungdom» er en ordning der bedrifter i kommunen mottar en pengesum for å ta imot ungdom i alderen 15–17 år. Halsa har ansatt omtrent 30 ungdommer gjennom ordningen. I den ordinære ferievikarordningen har Halsa omtrent 18 ungdommer som jobber i hjemmetjenesten og på sykehjemmet, opplyser Hilde Sponås Betten i hjemmetjenesten.

Sunndal kommune har også ansatt ungdommer gjennom «Sommerjobb for ungdom». Her er det unge mellom 16–18 som kan søke, men 18-åringer blir prioritert. Alle 18-åringene som søkte fikk jobb i år, i tillegg til noen som fylte 17 år. Til sammen har de 51 ungdommer i jobb gjennom ordningen. Det er også mange over 18 år som har fått sommerjobb gjennom den ordinære ferievikarordningen.