Eirin Sørmo (20) har til tross for sin unge alder blitt et kjent navn i travmiljøet. Lørdag 14. juli var Eirin som normalt inne i luftegården til travhesten Rofstad Odin. Eirin har mye av det daglige ansvaret for hesten på stallen til Bjørn Garberg på Kvål i Melhus kommune.

Som lyn fra klar himmel bet hesten Eirin i nakken med full kraft. Eirin ble liggende urørlig på bakken, og venninnen Olea Villa Furre var raskt på foten for å unngå at hesten på nytt kom etter Eirin.

– Rofstad Odin sto og spiste gulrot fra handa hennes, jeg sto ti meter unna og tok bilder av dem. I neste sekund hogg hesten tak i halsen hennes og slapp ikke. Jeg sprang mot dem mens jeg hylte og skreik. Han angrep flere ganger mot halsen og nakken, den slapp ikke taket før jeg brøt inn for å nå tak i Eirin. Hun ble liggende livløs på bakken, jeg trodde hun var død, sier venninnen Olea Villa Furre om hendelsen til NRK.

Ny sykehusinnleggelseEirin ble fløyet til St. Olavs hospital med luftambulanse, hvor det ble konstatert brudd og en blodansamling i margen i nakken. Det er ikke mer enn omtrent 14 dager siden hun ble utskrevet fra sykehuset, etter å ha kjempet for livet da hun ble alvorlig syk av kyssesyken.

Mor Siw Helen Husby Sørmo, opprinnelig fra Surnadal, sier det har vært en tøff tid for 20-åringen, og at mange har vist omsorg og støtte etter ulykken.

– Eirin er godt kjent i travmiljøet, og mange ønsker nok å vite hvordan det går med henne. Vi velger å være positive til det motsatte er bevist, sier Husby Sørmo.

Dagen etter ulykken klarte ikke Eirin å røre på begge føttene, men hadde noe bevegelse i armene. I dag klarer hun å røre på begge føttene, og kjenner følelse i huden på hele kroppen. Det er et godt tegn. Selv er Eirin positiv og ved godt mot.

– Jeg klarer bare ikke å skjønne hvordan hun klarer å beholde roen. Hun ligger der med nakkekrage og kan nesten ikke røre på seg. Dagen etter ulykken spurte hun meg om hun kommer til å bli lam. Selv om det er tøft er hun innfunnet med at hun kanskje ikke kan bevege seg slik som før, sier mor Siw Helen Husby Sørmo.

Sterke smerter Til tross for bedring forteller Husby Sørmo at Eirin fremdeles har sterke smerter, og er for svak til å motta besøk på sykehuset. Eirin har vært igjennom en operasjon i halsen, da hovedpulsåren i halsen fikk seg en skikkelig trøkk.

– Det ble ikke fysisk hull i hovedpulsåren, men en innvendig blødning som gjorde at den hovnet opp og ikke transporterte blod til hjernen. Hun kunne ha fått en hjerneskade, men ingen ting tyder på at hun ble skadet at det, sier Husby Sørmo.

Hun forteller at legene ikke kan love noe, men at all fremgang er positiv.

Skal kastreres Ifølge Adresseavisen har Rofstad Odin vunnet åtte av ti løp og tjent 355.000 kroner, mye av dette i V75-løp, allerede i år.

Siw Helen Husby Sørmo forteller at hun og faren til Eirin har hatt en god dialog med eieren av Rofstad Odin, og bedt om at hesten ikke skal avlives.

– Det ville knust Eirins hjerte. Hun er så glad i den hesten, og han var det første hun spurte om. Hun synes synd i hesten. Vi ba derfor om at de ikke måtte avlive han, sier moren.

Rofstad Odin skal ifølge hestens trener, Bjørn Garberg, nå kastreres. Kastrering kan bidra til at hesten blir roligere i håndteringen.