Hos Gerald og Firdauce Grewe på Brekkøya Camping er det et sørgelig syn ved hyttene. Disse står tomme, og det har de for det meste gjort i sommer.

– Besøkstallene er forferdelig dårlige. Vi sitter egentlig bare og venter på folk. Det er to faktorer som spiller inn- at det er lite vann i elva og at det ikke er lov til å fiske med mark. Været kan vi ikke gjøre noe med, men det kan vi med forbudet mot markfiske, sier Gerald Grewe.

Paret kan ikke forestille seg hvordan campingen skulle ha klart seg om de kun hadde satset på hytter og campingutleie.

– Restauranten går heldigvis som det suser. Vi må takke lokalbefolkningen for at de tar den i bruk. Uten restauranten hadde det ikke nyttet, sier Grewe.

Taper hundretusener

Grewe forteller at fiskekortsalget har blitt redusert med 56 prosent denne sesongen, og at de mister mye inntekt på grunn av forbudet.

– Fisken er i elva, vi ser den hoppe og folk får fisk rett som det er. Men når folk ikke får fiske med mark vil de heller ikke bruke tid og penger her, sier Grewe.

Det er lite vann i elven etter det varme og tørre været, og det har også en innvirkning på besøkstallet.

– Vi hadde to dansker her i dag. De skulle etter planen være her i tre uker, men dro etter to dager på grunn av lite vann, sier han.

Nå er det opp til 100 personer som uteblir fra Brekkøya, og hyttene og campingplassen står nesten tom.

– Vi har sett litt på regnskapet for overnatting nå i juli. Så langt ser det ut for at vi går tilbake med 200 000 kroner sammenlignet med i fjor, sier Grewe.

Savner fiskere

Også på Sunndalsøra er det lite campingbesøkende.

– Vi kan ikke si at det er helt krise, det er det jo ikke, men det er lite trafikk, sier Kollbjørn Furu, som eier Furu Laksevald og Campingsenter sammen med kona Anne Marit.

De har drevet campingplassen i mange tiår, men opplever nå at det er lite besøkende nå sammenlignet med tidligere år. Det varme været kan være en grunn til at det ikke er like mange besøkende som før.

– Vi savner en del fiskere. Elvene er nesten tørre, og fisken blir passiv. Det er ikke enkelt å få fisk, og da blir det mindre fiskere også, sier han.

Lite drop-in

De nasjonale turistvegene som leder til blant annet Trollstigen og Atlanterhavsveien stjeler også en del besøkende mener Kollbjørn. Det blir vanskeligere å drive for dem som har campingplass på andre steder enn ved de nasjonale turistvegene.

– Trafikken gjennom Sunndalsøra er veldig redusert, noe som rett og slett er tragisk for vår del, sier Furu.

Men til tross for mindre besøkende så langt i sesongen har han fått fylt opp alle de 10 hyttene på Furu Laksvald og Campingsenter denne dagen.

– Vi merker at det er veldig lite drop-in besøkende. Men jeg hadde en 10–15 som dro herfra nå i dag tidlig, så vi har da besøkende tross alt, sier han.

Rekordår for bobilsalg

I fjor viste statistikkene fra de norske bobil- og caravanforhandlerne svært positive tall ifølge VG, når det gjaldt salg av nye bobiler. Det merker også eierne på Furu at har hatt en viss effekt.

– Vi er medlem i NCC-Topp Camping og Norsk Bobilforening, og vi høster jo litt av det heldigvis, sier Kollbjørn Furu.