Etter de omfattende vannskadene som rammet Kallastuå vinteren 2016/2017 ble hele huset stengt da vannet sto høyt over gulvlistene. Gulvet måtte rives opp og bildene ble tatt ned. Nå i 2018 er Kallastuå åpnet på nytt.

Kallastuå har allerede vært åpent onsdag og torsdag i et par uker nå, og nå håper styret at flere vil ta turen for å se den «nye» Kallastuå og Kallakunsten.

Styret består i dag av leder Lilli Husby, Maja Frønes, Odd Ingar Skrøvseth og Lars Skrøvseth.

Produserte mye

Kalla Skrøvseth (1913–1997) var født i Surnadal og bodde store deler av livet i dalen. Hun hadde Kallastuå som atelier, som nå blir brukt til museum og galleri.

Nede i førsteetasje henger det nå tidlig kunst av Kalla. Noen gårds- og seterbilder, men også rene naturbilder. Kalla produserte et stort antall av denne typen bilder i tiden rundt andre verdenskrig, og mange av disse ble solgt til gårdene rundt omkring. Det store salget er årsaken til at galleriet ikke har tilgang til så mange av disse bildene.

I andre etasje er det fokus de større bildene, og spesielt mosaikk som ble en spesiell del av Kallas liv. Etter å ha reist til Roma kom interessen for mosaikk, som tydelig preget kunsten videre i livet.

Kallas største kunstverk

I andre etasje finner vi det som kanskje er Kallas største kunstverk: altertavlen i Sørnes kirke i Sola kommune. I Kallastuå henger det en kopi vel å merke. Det opprinnelige verket er 20 cm høyere enn kopien, som rager høyt opp under taket i Kallastuå.

– Å lage mosaikk er hardt arbeid. Det som er ekstra spesielt er at Kalla gjorde alt arbeidet selv. Hun satt med hammer og lagde alle bitene helt selv. Denne delen av kunsten hennes fortjener folk å bli kjent med, sa Odd Ingar Skrøvseth.

Registrerer og digitaliserer kunsten

En annen del av arbeidet etter vannskadene er registrering og digitalisering av Kallas kunst. Maja Frønes og Lars Skrøvseth har i tilknytning til 100 års jubileet i 2013 reist omkring, både nasjonalt og internasjonalt, for å sikre digitale kopier av Kallakunsten. En betaversjon av arkivet kan man nå se i galleriet. I tillegg har de gjennomgått hele kunstsamlingen for å nummerere.

– Registreringen legger til rette for å kunne se nye sammenhenger og historier i kunsten, sier Frønes.

Over hundre verk ligger nå nummerert i arkivet på Kallastuå.

– Det var mye nytt som kom fram om Kalla, som heller ikke jeg visste fra før. Det var veldig spesielt, og veldig morsomt. Det er en enorm kulturarv, sier Lars Skrøvseth.

Kalla til Molde

Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme skal i år feire sitt 10-års jubileum. I den anledning ønsker hun at Kallas kunst skal stilles ut i Molde, etter flere besøk til Kallastuå.

– Midttømme ble fasinert av Kallas kunst. Vi setter stor pris på at hun ønsker å stille ut kunsten i Molde, og vi håper det bidrar til at kunsten blir lagt merke til, sier Husby.

Kallastuå er åpen hver onsdag og torsdag i juli. Til høsten blir det offisiell åpning av galleriet.