Farlig trøtte bilister i Møre og Romsdal

1 av 3 bilpassasjerer i Møre og Romsdal har vært redd for at sjåføren skulle sovne. De aller fleste sa fra eller grep inn da de opplevde dette.

Ill.bilde. 

Nyheter

Dette gjelder i noe større grad kvinner enn menn, viser Gjensidiges samfunnsundersøkelse, som er utført av Ipsos. Blant menn og blant de yngste er det flere som ikke tok ansvar da de var redd for at sjåføren skulle sovne. 

- At så mange som en tredjedel har vært redde for at sjåføren skulle sovne er bekymringsfullt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding.

- Det som er positivt er at hele 9 av 10 passasjerer i bil i Møre og Romsdal sier fra eller griper inn når de merker at sjåføren holder på å duppe av, sier Voll.

Ifølge Statens Vegvesen har trøtthet vært medvirkende årsak til 14 prosent av alle dødsulykker i trafikken i Norge i løpet av en 10-årsperiode. Å være trøtt kan være like farlig som å kjøre med promille, og er forbudt.

- Erfaringer viser at det ofte er ofte er mannen som sitter bak rattet på langturer. Blir en trøtt, bytt med kona, kjæresten eller sidemannen og ta en velfortjent pause. Det gjør kjøreturen tryggere for medpassasjerer og alle andre som ferdes i trafikken, sier Voll.