– Det kommer til å ta lang tid før de blir helt ferdige med slukkingen. De er avhengige av en god del regn nå.

Det sier brannmann Geir Atle Kvendset fra Rindal brannvesen, som nå har tatt en velfortjent ferie. Det samme har kollega Per Egil Fiske fra Surnadal brannvesen.

Nordmøringene reiste ned til Sverige mandag 23. juli etter at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sendte en henvendelse til alle 110- sentralene i Norge om bistand i Sverige.

– Det var frivillig å dra. Det passet fint både for Per Egil og meg siden vi begge skulle ha ferie, og vi tenkte at det er fint å kunne bidra. Det er en fin erfaring for oss å ta med videre, forteller Geir Atle.

Lange, krevende skift

Store deler av Sverige er påvirket av de over 60 skogbrannene. Geir Atle og Per Egil ble plassert i Sveg, som ligger i Jämtland. Her ble nordmøringene innlosjert, før de startet på sitt første natteskift.

– Vi gikk 12 timers skift, fra klokken åtte på morgenen til åtte på kvelden. Det var krevende, men veldig varierende hvor mye aktivitet det var i løpet av skiftet, forteller Geir Atle.

Tidvis mye vind gjorde at slukningsarbeidet var krevende. Hovedsakelig brukte Geir Atle og Per Egil mye av tiden til å patruljere de svenske skogene for å være på vakt om brannene skulle blusse opp igjen.

– Det blusset opp igjen både titt og ofte. Tre- fire dager etter at en brann var slukket kunne den plutselig blusse opp igjen. Når vi gravde i jorda fant vi glør langt ned i jorda, det var rett og slett røttene på trærne som brant, sier Geir Atle.

Brenner lett

Geir Atle og Per Egil fant flere plasser som det hadde blusset opp igjen, spesielt etter at det har vært vind i området.

Noen fikk de slukket selv, og andre ganger tilkalte de mer hjelp.

Naturen i området er på mange måter lik norsk natur, men det er mye flatere og mer torv som gjør at det også brenner svært lett nå som det er så tørt. Geir Atle forteller at han godt forstår hvorfor svenskene ba om hjelp fra andre land.

– Det er et så stort område, at det går ikke an å fatte det, sier han.

En erfaring rikere

Torsdag reiste Nordmøringene tilbake til Norge etter fire dager i beredskap i Sverige, avlastet av en ny gruppe brannmenn som tok over etterslukningsarbeidet.

Til tross for lange vakter og krevende arbeid tar de med seg gode erfaringer og nye bekjentskaper – og en større forståelse over hvor fort en brann kan utvikle seg i terrenget.

– Vi ble så godt mottatt, og det å jobbe med andre brannvesen og utveksle erfaringer med dem er veldig verdifullt for oss, sier han.

Den siste tiden har vi sett flere eksempler på terrengbrann også i Norge – denne uken også på Sunndalsøra.

– Det er så lite som skal til nå, en sigarettsneip er nok til at en skogbrann kan starte. Det gjelder jo også i Norge, sier han.

Bidraget fra de norske brannvesenene har vært en kjemperessurs, og i området i Sveg har svenskene nå selv tatt over og har grei kontroll. Dermed dro nordmennene hjem med god samvittighet.

– Alt i alt ble det en god erfaring for oss, selv om de i Sveg selvsagt var svært frustrert over situasjonen. Men det var interessant for oss å være med på, og vi er en erfaring og opplevelse rikere, sier Geir Atle.