23. juni i år ble 14 hopper pluss fire føll sluppet på beite sammen med hingsten Balder.

Dette er for øvrig andre året på rad Balder regjerer her. Det er Fjordhestlaget som står bak dette tiltaket.

Hesteinteressen har alltid vært stor på Valset, og i år som de foregående åra er det Rolf Talgø som har hatt overoppsynet med hestene.

Da Driva kom på besøk før helga, traff vi også 12-årige Ane Britt Talgø Bartulaba, som er nærmeste nabo, sammen med venninne og nær slektning Mari Valset Meek, som er 10 år gammel. Sistnevnte bor på Sunndalsøra og er ofte på besøk på Valset.

Som så mange andre jenter er de to opptatt av hest. Her har de en alle tiders mulighet til å komme i nærkontakt med hestene, og Rolf tar dem mer enn gjerne inn i innhegningen til hestene sammen med Drivas utsendte.

Mange andre interesserte har også vært innom for å beskue de flotte hestene i løpet av de ukene de har hatt tilhold der.

Tørken har imidlertid ført til ekstraordinære forhold også for hestene på beite denne sommeren. Blant annet har man flere ganger måttet flytte dem til nye områder grunnet manglende ettervekst av gras.

En har også vært nødt til å frakte vann i store mengder, men uten at dette har ført til nevneverdige problemer.

Dette er for øvrig siste sesongen Balder er her på Valset. Den skal nemlig selges til utlandet om ikke så altfor lenge.

Før fjordahesten gjorde sitt inntog her, var det dølahesten som regjerte i hestehamna på Valset.

De foregående åra var det hesteslepp i åtte sesonger med dølahest – den gangen var det bror til Rolf, Anders, som var drivkrafta. Både han og faren Tor var begge svært interesserte både i hest og sau.