Se opp på lørdag:

- En av de mest spektakulære astronomiske dagene i nyere tid

Lørdag 11. august kan vi oppleve en av de mest spektakulære astronomiske dagene i nyere tid: en solformørkelse som blir synlig i hele landet, årets flotteste meteorsverm og oppskytningen av historiens første solsonde!

Solformørkelsen 11. august slik den vil fortone seg fra Tromsø. Illustrasjon/film: Sannes & Ødegaard 

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard. 

Nyheter

Allerede midt på formiddagen lørdag kan hele landet få oppleve en flott og fascinerende solformørkelse!, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes i en pressemelding.

Dette blir den største solformørkelsen i Norge siden våren 2015.

Fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig rundt kl. 10.30–12, avhengig av hvor i Norge man bor. Her i vår del av landet er det ett minutt etter klokka 11.00 det blir maksimal formørkelse.

Sola står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr. Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk. På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nordover får oppleve en enda større formørkelse. I Nord-Norge blir 20–30 prosent av sola dekket av månen. Her i vår del av landet blir nesten 13 prosent av sola dekket.

Mer om formørkelsen her.

Enda mer

Men det er ingen grunn til å ta blikket bort fra himmelen når formørkelsen er over! På kvelden samme dag begynner nemlig høydepunktet for Perseidene, som trolig blir årets aller flotteste meteorsverm.

Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste med 60–100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten.

Mer om meteorsvermen her.


Historiens første solsonde

Og det stopper ikke der. Lørdag skytes også solsonden Parker opp kl. 09.48 norsk tid.

Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden.

Mer om solsonden.