Aasen forteller at hodet arbeider under høytrykk med mulige utforminger av figurene i senga om kveldene.

Først ligger emnet der. Så har han ideen. Den kan komme ut fra figuren på emnet eller fra ham selv.

– Etter at jeg har lagt meg og har hatt øynene att, har sett stokken, – da får jeg ikke sove. Det kan gå både en time eller mer. Til slutt sovner jeg av trøtthet. Slik er det, sier han.

Det hender at kubben får stå i mange dager før han tar små skjær eller kutt for å komme videre. Han går rundt den. Mange ganger.

Så former han trekubben litt etter litt til den ferdige figuren er der. Vinkelsliper tas i bruk. Det er også viktig ikke å bearbeide den for mye. Til slutt kan beis eller maling brukes.

Av yrke er Ove Magne Aasen lærer ved Surnadal ungdomsskole. Biologi er ett av fagene han har utdanning i.

– Insekter er interessante for meg, og spesielt interessant er trebukk. Da er det pussig at tre og motorsag er mitt arbeidsgrunnlag. Det går jo ikke i hop i det hele tatt, ler han.

Det første arbeidsstykket var en stor, stygg stokk som naboen hadde. De satte opp en gapahuk inne i Kvenndalen. Da laget Ove Magne Aasen en stor trefigur som ble satt opp der.

Den står den dag i dag inne i dalen. Etter det får han stokker fra forskjellige plasser.

– Saka er at jeg ikke har nok tid. Jeg har familie, jobb og trener fotballag. Så er jeg leder i Jeger og fisk – samt i Vindøldalen velforening, for der har jeg hytte. Varamann til kommunestyret har også ført til mange møter.

Etter familieferie i Gdansk er han er nå nettopp kommet heim fra Norway Cup. Jentelaget han trener, Surnadal jenter 14 år, røk ut i går mot Treff med 2 – 0.

Ferieturer med shopping, strand og varme liker han desidert ikke. Også ungene har de beste ferieminner fra fjellturen til Glittertind tidligere i sommer. Det er mer i samsvar med fars ønsker for ferie.

Han forteller også fra jaktturer om høsten til Skogadalsbøen. Så langt inne i Jotunheimen er det krevende både å jakte og å få kjøttet ned.

Ove Magne Aasen tar ikke imot bestillinger på figurer, men han selger noen.

– Jeg vet hvor alle figurene jeg har solgt, er blitt av, sier han. Noen har jeg vært med å bestemme plassering av. De må jo passe inn i omgivelsene.

Denne sommeren har mange av figurene stått utstilt ved Elvepromenaden i Rindal. Der kommer de til sin rett.

Fra brua møter turfolket både Ludvig og Solan før det bærer videre langs elva. Så dukker det opp forskjellige trefigurer.

Man kan undre seg over at det er mulig å få til de sammensatte figurene. Mellom annet finnes det både troll og trollkjerringer langs stien. Mange har nok hatt stor glede av utstillingen som har stått i hele tre veker fra midten av juli.