Sverre Årnes er en av Norges mest leste serieforfattere. Under navnet Sigrid Lunde har han gitt ut seriene Hjertets Røst, Lokketoner og Jordmoren alle med handling lagt til Surnadal. Alle med handling lagt til Surnadal lett kamuflert som Sæterdalen. Forut for disse debuterte han som serieforfatter med Viking. Seinere ble det Vaterlandsjenta og Blodsbånd. Det var en av figurene i Vaterlandsjenta han hentet ut og rendyrket i Jordmoren. Som første bokserie i Norge kom den ut med en bok i måneden.

– Å skrive serieromaner er hardt arbeid. Serien Jordmoren stoppet seg sjøl da jeg ikke klarte å ligge i forkant med manusene lenger. Jeg klarer ikke å skrive en bok i måneden, sier Sverre Årnes.

Han sitter på altanen heime på slektsgården Stevra i Surnadal og røyker en god sigar. Noe han nyter et par ganger om dagen. Fra stolen har han god utsikt opp mot Skei der hovedsetet i serien om Jordmoren ligger. Han er jovial, saklig og nysgjerrig og byr på en god kopp kaffe. Det er godt å ha ferie, skjønt to måneder kan bli litt vel lenge for en mann som er vant til å jobbe fra 06.00 til 15.00 hver dag. Bøker skriver seg ikke sjøl. Det krever disiplin og hardt arbeid. Alle manus skal godkjennes og det hender han må omskrive et par-tre ganger før det blir godkjent.

– Den som tror at det å skrive serieromaner bare er å rase av seg noen bøker forstår ikke hva det dreier seg om, sier Årnes.

Serieforfattere jobber i et annet tempo en romanforfattere som kanskje gir ut en bok hvert andre eller tredje år. Årnes sier serieforfattere ikke kan bruke like mye tid på å pirke. Men som alle forfattere drømmer også Sverre Årnes om å kunne gi ut romaner med stiv perm. Han har et par romaner han har jobbet med i mange år og som begge nesten er ferdigskrevet. Den ene en fantasyroman der arbeidstittelen er Den hengte guden, den andre en fra senmiddelalderen kalt Den djevelske treenighet. Sistnevnte har en kvinne i hovedrollen og foregår et sted på Vestlandet. Konsulenter mener de er gode nok til å gis ut. Årnes håper han får tid til å gjøre dem ferdig. Det er mye jobb med seriebøkene.

– Det er veldig vanskelig å få antatt, utgitt, markedsført og få suksess med romaner. Jeg håper jeg får tid og mulighet til å avslutte å få utgitt mine, sier Årnes.

Surnadalingen måtte avslutte ungdomsskolen etter niende skoleåret på grunn av total mangel på motivasjon. Noen år etter tok han seg sjøl i nakken og utdanna seg til lærer. Men siden barnsbein har Sverre Årnes tegnet og skrevet historier. Det var forfatter han ville bli. Han begynte å skrive noveller. Rundt 600 skrev han bare for bladet Romantikk. Så ble det westernfigurer, før han i 1979 ble forfatter på heltid.

– Da tjente jeg mer på å skrive enn å jobbe som lærer, men det var aldri snakk om å bli rik, sier Sverre Årnes.

Tidlig på 2000-tallet flyttet Årnes til Filippinene, rett og slett for å få endene til å møtes med skrivinga. Der traff han en ung kvinne han giftet seg med etter å ha kjent henne i fem år. Siden det er rimeligere å bo og leve på Filippinene enn i Norge tok Årnes sjanse på å skrive 16 bøker av serien Jordmoren, før Damm forlag lanserte den med brask og bram. Serien traff leserne midt i hjertet og han kunne plassere pengene i fast eiendom. I seks år satt han og knakket ut bøker på et mørkt og spartansk kontor.

Han trivdes godt på Filippinene, men ettersom en datter vokste opp og blei tenåring bestemte han seg for å flytte til tryggere omgivelser og er nå bosatt på Gran Canaria. Der har han bodd ett år. Dattera lærer norsk og spansk og spiller piano, noe hun har gjort siden hun var fire år.

– Det er godt å nå kunne tjene penger slik at jeg kan hjelpe henne med å komme inn på Royal Holloway University. Hun ønsker seg inn i underholdningsbransjen, sier en stolt far.

Sverre Årnes har gjort mye. Skrevet for Driva, gitt ut romaner, laget spillefilm, skrevet manus til radioteater vært redaktør i Kriminaljournalen og har skrevet manus for utgaver av Vangsgutane. Han er også internasjonalt priset for kortfilmer, både som manusforfatter og regissør. Men det er forfatter han ønsker å være. I år vant han en manuskonkurranse for Bladkompaniet. Et forlag Årnes har skrevet for i flere omganger. Nå har han fått en god kontrakt med kompaniet for å gi ut nye bøker. Han kommer til å bruke et par år på å skrive ut de første bøkene. Årnes ser på muligheten for å ta utgangspunkt i Surnadal nok en gang.

– Antakelig blir det under eget navn. Da vi ga ut jordmora ba jeg om å få skrive under kvinnelig navn, og forlaget foreslo Sigrid Lunde, sier Årnes.

– Jeg var bekymret for at lesere ville reagere negativt på at et mannfolk skulle snakke om noe så kvinnelig som barnefødsler og jordmorvirksomhet, legger han til.

De som lurer på hvorfor en mann kan skrive så godt for kvinner gjennom en kvinnelig hovedrolleinnehaver kan spørre kona hans. Mange ganger har han vist fram manus og spurt om det er slik dialog går mellom kvinner, og hun sier det hun mener. Intrigene er sett fra en kvinnes ståsted og kampene i bøkene er kvinners kamp mot mannlig dominans. Det er også mye romantikk, noe som han fikk god trening på å få rett da han skrev for Romantikk. For å være sikker på at han gjengir jordmoryrket rett har han hatt en overjordmor til å lese gjennom teksten

– Jeg har ikke utprega feminine sider, men jeg har studert kvinner og jeg tror noe av min suksess som serieforfatter er min miks av action og romantikk. Jeg har også en stor andel mannlige lesere. Men disse låner boka hos kona, sier Årnes.

Mens han er hjemme, om to uker, holder Årnes foredrag om serielitteratur. Foredraget blir holdt i biblioteket, og siden det holdes på heimebane er Årnes villig til å avsløre mer av det personlige enn han ellers gjør. Sigrid Lunde er bibliotekets mest utlånte serieforfatter. På mange måter blir det også en skilsmisse.

– Når noen ber meg kommentere dette og hint i Jordmorserien pleier jeg å svare jeg skal spørre Sigrid Lunde, sier Årnes.