Bilder fra området viser røyk som ligger tungt ned mot fjorden. I sosiale medier beskriver beboere hvordan de gjennom flere dager og uker har kjent at husene fylles av vond lukt slik at de våkner med kvalme og intens hodepine om morgenen. Noen har flyktet fra området fordi de ikke holder ut lukta. De beskriver den som stikkende og kvalmende, råtne egg eller ammoniakk.

– Vi holder på å gå fra vettet, sier Siri Andrea Storholt, en av beboerne i nærområdet. Hun legger til at luktproblematikken er noe de lever med i hverdagen, mens disen eller røyken som lå over fjorden denne uka, er noe helt annet.

– Støvproblemene vi hadde før er det eneste vi har fått bedring på, men lukten har blitt verre, påpeker Storholt.

Ved Real Alloy får Driva opplyst at selskapet har mottatt klager fra flere personer på Raudsand angående røyken og lukta de siste dagene. Selskapet, som driver gjenvinning av avfall fra aluminiumsindustrien, har imidlertid gjennomført grundige kontroller av anlegget, og fastslår at det ikke har vært noen hendelser som har medført unormale utslipp eller brudd på utslippstillatelsen fra Miljødirektoratet. Bedriften var onsdag i kontakt med både kommune og direktorat om saka. Folk fra kommunen var også på inspeksjon i bygda onsdag. Ifølge Real Alloy ble det ikke gjort noen observasjoner av lukt som kan relateres til produsjonen ved bedriften. Driva har ikke greid å komme i kontakt med vedkommende som var på inspeksjon.

– Vi har en utslippstillatelse, og møter i dag alle krav, opplyser Real Alloy.

– Vi har forståelse for frustrasjonen fra en del av naboene som har kjent påvirkningen fra bedrifta i ti år. Men vi gjør alt vi kan for å redusere utslipp, også for å komme oss under den tillatelsen som vil gjelde fra april neste år. Når det siste renseanlegget kommer på plass i høst, et kullfilteranlegg, forventer vi at siste rest av luktproblematikken er løst.

Real Alloy har ingen forklaring på hvor røyken og lukten kommer fra. Det har blant annet vært pekt på et frakteskip som har ligget i fjorden, eventuelt at det er snakk om tåke eller dis som ligger på vannet. Beboerne i området er svært skeptiske til denne forklaringen.