Den siste tiden har det vært en stadig tilbakevendende debatt på sosiale medier som omhandler de svarte bilsporene man kan se på asfalten rundt omkring i distriktet. «Burning» betyr at hjulene på bilen spinner fordi sjåføren gir gass, og på grunn av friksjonen oppstår det mye røyk og det lages svimerker i asfalten. Mens noen mener dette er skjemmende og en plage for lokalsamfunnet mener andre det er godt å se at ungdommen er ute å lufter seg.

Trafikkfarlig

Politioverbetjent Anders Magne Ormset sier at politiet er klar over at det er en del slik kjøring, og at det virker til å være mer nå enn før.

– Det er nok en generasjon som har vokst til nå som driver mer med slik kjøring enn før. Vi har fått noen henvendelser fra publikum, og vi har også en sak til etterforskning nå, sier han.

Burning i seg selv trenger ikke nødvendigvis å være trafikkfarlig, men kan være til sjenanse og irritasjon for dem som bor i området da det lager mye lyd. Men noen av sporene i asfalten vitner om at det har vært farligere situasjoner.

– Vi ser at det er en del «piruettkjøring», dette er ikke i direkte trafikkfarlig da bilen nesten står i ro, men vi ser også serpentinekjøring mot og i svinger. Da begynner det virkelig å bli farlig, sier Ormset.

Ønsker sikre rammer

Leder i Nordmøre Gatebilklubb, Peder Brøske Moen, forteller at de opplevde stor pågang i drifteringen under årets gatebilfestival.

– Det var mange som ville prøve seg, og det sier jo litt om at det er et behov også, sier han.

Brøske Moen er en av dem som nå holder på å sette i stand bilcrossbanen i Rindal. Han trekker fram Verdal og Frøya som eksempel for at egnede arenaer er med på å minske gapkjøring etter offentlig veg.

– Etter at de fikk aktivitet inn på en bane under trygge og kontrollerte omgivelser er det nesten ikke stygg kjøring og spøling i disse områdene. Det er jo ikke gjort på en dag, men jeg tror det er flere som hadde hatt bruk for en slik bane, for eksempel kjøreskolene, sier han. Brøske Moen mener det er synd at mange drar alle som er interessert i bil og bilkjøring under én kam, og håper flere får øynene opp for at dette er en aktivitet som mange er interesserte i.

– De som er med og kjører bilcross på er ikke ute på veiene og tuller, sier han.

Tar seg til rette

Etter at industrikaia ble stengt ble burne-aktiviteten flyttet utover, og det er det nå spesielt ved billaget på Vassenden, industriområdet på Røtet og ved idrettsanlegget på Nordmarka at det er mye svimerker i asfalten i Surnadal.

– Jeg har forståelse for at det er ønsker om en plass der ungdommen kan «rase fra seg», men det rettferdiggjør ikke at de tar seg til rette på offentlig veg, sier Ormset.

De svarte svimerkene har gått utover vegmerkingen, og i vinter ble politiet opplyst om at en del vegstikker hadde kommet bort på grunn av gapkjøring. Ormset opplyser at de er ute på kontroller for å prøve å få bukt med problemet, men at de også tar imot tips fra publikum. Registreringsnummer og filmklipp er til stor hjelp forteller han.