Stort sett alle dagligvarebutikker merker nok et eventyrlig bra salg i sommer. Is, brus, øl, grillmat har nesten fløyet ut av butikkene raskere enn leverandørene har klart å etterfylle. I tillegg har frukt og grønt solgt bra. Coop Extra i Surnadal solgte øl og mineralvann for 100.000 kroner på en dag og har aldri opplevde liknende. I tillegg har de hatt en hoffleverandør av jordbær fra Skåla som har vært ett trekkplaster for kunder.

– Det har vært en eventyrlig sommer. Det har vært vanskelig å få bestilt mengde øl, mineralvann og is. Særlig Farris har vært vanskelig å få etterforsynt, sier butikksjef Kjell Inge Brendehaug hos Coop Extra i Surnadal.

Rema 1000 i Surnadal rapporterer om liknende tilstander. Kjøpmann Olav Heggset betegner 2018 som et ekstremår når det gjelder sommermånedene. Godværet over hele landet har gjort nordmenn tørste og issugne. Og grillen har gått varm på terrassen og i fjæra. Det betyr at butikkene opplever en økt omsetning. Og for Rema 1000 Surnadal sin del betyr det at de ligger godt an til å nå årets omsetningsmål på 80 millioner brutto.

– Nedturen kan komme neste sommer om ikke været blir det samme som i år, sier Heggset.

Hårete mål

Extra Surnadal satser på å nå 100 millioner kroner brutto i omsetning i år. Også der rapporterer Brendehaug de er i god rute. Så langt har omsetninga økt måned for måned mot fjoråret som Extra opplevde som et rekordår. Målet til Brendehaug er å passere 120 millioner i omsetning innen utgangen av 2020.

– Å nå 120 millioner i omsetning innen utgangen av 2020 anser jeg som realistisk mål med den utviklinga vi ser i dag, sier Brendehaug.

Striskjorta

Nå kommer høsten. Været har skiftet. Livet går tilbake til det normale. Nå er det viktig å legge trykk på andre varegrupper om omsetningsøkninga skal fortsette.

– Vi opplever en stadig vekst av kunder. Mange kommer innom flere ganger i uka, noen flere ganger hver dag, sier Brendehaug.