«Her kan du flytte rett inn i drømmen om lykke på landet. Huset skinner hvitt og blomstene bugner i hagen. Eiendommen er en vakker kombinasjon av sjel og påkostet håndverk. Det herskapelige våningshuset har en vellykket kombinasjon av moderne standard og nostalgiske detaljer. Her kan liten og stor leve i skjønne, trygge omgivelser med utsikt til flotte fjell, fjord og skog.»

Slik beskrev mekleren eiendommen «Larsstua» på Rød i Nesset da den ble lagt ut for salg i fjor sommer. Foranledningen for salget er tragisk. Larsstua er barndomsheimen til Per Sverre Røed, som etter å ha bygget opp en elektronikkbedrift på Østlandet, solgte bedriften og flyttet heim til Rød for noen år siden. Der fortsatte han virksomheten i firmaet Civa, med utgangspunkt i næringshagen i Nesset. Han giftet seg med Toril Margaret. Sammen igangsatte de en svært omfattende restaurering av våningshuset på garden. Per Sverre døde brått i heimen i januar i fjor. Toril Margaret bestemte seg etter en tid for å selge eiendommen. Uka etter at Helen Marit og Frode hadde kjøpt og var innflyttet like før jul i fjor, døde også Toril Margaret.

– Veldig tragisk. Nesten uvirkelig at også Toril gikk bort. Det har tatt litt tid for oss å venne oss til dette. Det er godt for oss å vite at hun ga uttrykk for at hun var glad for at det var noen fra Rød som fikk kjøpe eiendommen, sier Helen Marit (33) og Frode (38).

Frode er oppvokst på Rød og hadde i sine tidlige år sommerjobb på garden hos gartner Peder Røed som var far til Per Sverre.

– Et godt barndomsminne. Minnes jeg brukte et spesielt redskap til å luke med. Nå henger det samme redskapet i eldhuset her på garden.

Der henger også prislista som Peder Røed hadde satt opp over ulike blomster og busker.

«Larsstua» er litt av en eiendom. Eiendommen har gardsnummer 15 og bruksnummer 1. Totalarealet er på 360 dekar der rundt 100 dekar er oppdyrka.

Huset er kjempeflott med en blanding mellom gammelt og nytt. Hovedhuset er fra 1860 og inneholder fem soverom, to stuer, et kjempestort og topp moderne kjøkken, vaskerom og to bad. I forlengelsen av huset er bygd en dobbeltgarasje der man kan gå tørrskodd fra garasjen og inn i huset. I andreetasjen er det innredet atelier. Det hører også to seterbuer med eiendommen.

– Det er blitt et kjempehus. Her stortrives vi alle sammen. Guttene våre, Magnus på 10 og Christian på 8 gir tydelig uttrykk for at de trives. Her på Rød er det etter hvert flere unge familier som har etablert seg. Ungene springer på besøk til hverandre, og ekstra artig er det at også vi voksne i nabolaget kan ta en kopp kaffe sammen uten at det er planlagt. Vi har veldig flotte naboer her.

Dyrkajorda leies ut til naboene Anette og Stig Even Kvernberg. De driver kjøttproduksjon av sau og Herefordkveg på Smedrøsta et par steinkast unna. Helen Marit og Frode er ekstra glad for å ha dem som naboer. Frode forteller at han og Stig Even vokste opp som naboer på Kvernberget, og har vært og er veldig mye sammen.

Helen Marit og Frode jobber begge i Molde. Helen Marit jobber som kommunejordmor i halv stilling og som jordmor ved sjukehuset i den andre halvstillingen. Frode etterutdannet seg som ingeniør i voksen alder og er i dag ansatt som planingeniør ved Istad Nett AS.

Nå ser de fram til mange gode år i Larsstua på Rød.