Arbeidet med å utvide Molde interkommunale legevakt har pågått en stund. Et viktig steg på vegen var en utredning som ble ferdig i vår. I utredningen går det fram at det vil være store utfordringer forbundet med et legevaktdistrikt som inkluder Rauma og Sunndal. Likevel jobber Molde nå med å legge til rette for storlegevakt som kan omfatte også disse to kommunene, skrev Romsdals Budstikke mandag.

Det er nye og strengere krav til kompetanse hos legevaktleger som er bakgrunnen for at stadig flere kommuner søker sammen i større legevaktsamarbeid. Særlig mindre kommuner har utfordringer med å dekke alle døgnets timer med legevakt fordelt på noen få leger.

– Status nå er at kommunene i løpet av høsten skal avgjøre om de ønsker å slutte seg til Molde interkommunale legevakt eller ikke, sier Henning Fosse, helsesjef i Molde, til Romsdals Budstikke.

Kommunestyret: Vil utrede

Gjemnes kommune har sagt nei til legevaktsamarbeid. Signalene fra de øvrige er ifølge Romsdals Budstikke fortsatt interesse for å bli med. Det innebærer som tidligere omtalt i Driva at vaktområdet vil dekke 63.000 innbyggere i Sunndal, Nesset, Rauma, Molde, Fræna, Eide, Aukra og Midsund.

I Sunndal har kommunestyret tidligere sagt at legevaktsamarbeid skal utredes med kommuner både i Romsdal, Nordmøre og Trøndelag.

Rådmann Randi Dyrnes har vært klar på at hun mener det er viktig at kommunen har en plass rundt bordet når den nye interkommunale legevakta i Molde skal utformes, for på den måten å ha en mulighet til å påvirke.

Politikere fra flere parti har imidlertid uttrykt sterk skepsis. Jonny Meland (Ap) har fra talerstolen i kommunestyret sagt at å delta i en slik storlegevaktordning «ikke kommer på tale». Stig Rune Andreassen (Frp) har holdt hardt på at det fortsatt skal være lokal legevakt i Sunndal, og har også tatt til orde for en ekstra legehjemmel for å dele på vaktbelastningen for de vaktkompetente legene. Det gjør han fortsatt. Han peker på usikkerheten innbyggerne vil kjenne på, med ni mil en veg til legevakt.

– Terskelen for å oppsøke lege blir også høyere, noe som kan ha meget alvorlige konsekvenser. Og hva med de som ikke har tilgang til bil? Skal de ta drosje til Molde, for eksempel, for å sy en skadd finger eller en fot? Det er mange aspekter i dette. Sunndal må heller gjøre seg attraktiv for nye leger som kan komme og etablere seg her.

Andreassen viser også til Surnadal kommunes erfaringer med legevaktsamarbeid. Tidligere i år kom det fram at legevakta i Surnadal var stengt i fem dager i påska, og kommunestyret vedtok før sommeren at det skal ses nærmere på om det er mulig å framforhandle en bedre ordning.

«Potensielt alvorlige konsekvenser»

Utredningen som ble ferdig i vår konkluderer med store utfordringer hvis kommunene Rauma og Sunndal inkluderes i samarbeidet. Årsaka er at de lange avstandene vil skape ulike utfordringer.

Lengre reiseveg til legevakt kan skape usikkerhet hos folk og øke terskelen for å oppsøke legevakt. Det kan ha «potensielt alvorlige konsekvenser», står det i rapporten.

Til tross for utfordringene, sier helsesjef Henning Fosse dette:

– Vi er innstilt på å legge til rette for en legevakt som favner dem som ber om det.

Det kreves imidlertid flere tiltak for at et så stort legevaktdistrikt skal være forsvarlig. Blant annet må det ifølge Fosse deler av døgnet og noen timer på helg være lokal legevakt for Rauma og Sunndal. Når de ikke er bemannet med lege, må annet helsepersonell – sjukepleier eller ambulansearbeider – være tilgjengelig for hjelp med undersøkelse og kontakt med vaktlege.

– Vi vil også ta i bruk teknologiske løsninger som gjør at legevaktlegen i Molde kan gjøre undersøkelser via video. Det er imidlertid viktig å understreke at dette ikke kan erstatte undersøkelser ansikt til ansikt, sier Fosse til Romsdals Budstikke.

Legevakt via video?

Molde kommune kan bli nasjonal pilot med sitt nye legevaktsamarbeid. Det vil i så fall åpne for mer ny teknologi. Blant annet skal legevaktlege kunne bli sittende i Molde og undersøke pasienter langt unna via video. Det er aktuelt når lokal legevakt ikke har lege på vakt, men annet helsepersonell, skriver Romsdals Budstikke. Roy Skarshaug, leder i Molde legevakt, opplyser at instrument for flere typer undersøkelser skal kunne overføre data direkte til vaktlegen:

– Stetoskop kan sende hjertelyden direkte til legen, det samme gjelder bilder fra kamera som undersøker et øre, for eksempel, sier han. Og:

– Disse teknologiske mulighetene kan gjøre det enklere å avklare problemstillinger som i dag håndteres per telefon. Samtidig er det viktig å si at fjerndiagnostikk har en iboende usikkerhet og derfor aldri kan erstatte en personlig undersøkelse i samme rom.

Sunndal kommunestyre får saka på bordet i høst. Rådmannens innstilling er at kommunen skal delta i pilotprosjektet.