Sjåføren erkjente seg ikke skyldig da saka kom opp i Nordmøre tingrett nylig.

På den aktuelle høstdagen i fjor var det gode kjøreforhold med opphold og god sikt, samt bar vegbane. Fartsgrensa på stedet er 60 km/t. Vitner bekreftet at mannen kjørte rolig og holdt fartsgrensa.

Det var da han skulle kjøre ut av en slak venstresving og bortover en lang, rett vegstrekning med god sikt sjåføren av uklare årsaker mistet kontrollen over kjøretøyet. Bilen kjørte over vegskulderen på høyresida av vegen og fortsatte ned i grøftekanten. Sjåføren klarte ikke å stoppe bilen eller å senke farten, noe som medførte at bilen fortsatte å kjøre parallelt med vegen på ei tilgrensende eng. Mannen fortalte at airbagen ble utløst, og at dette var årsaka til at han ikke klarte å gjenvinne kontrollen over bilen. Etter å ha truffet en jordvoll, ble flere airbager utløst – før ferden fortsatte i retning huset hvor bilen endte i veggen og stoppet. Bilen ble totalvraket og husveggen fikk skader, blant annet sprekker i muren og skader på et vindu. Sjåføren ble også lettere skadd i hendelsen.

Til tross for at årsaka til utforkjøringen ikke er klargjort mente tingretten det ikke foreligger tvil om at mannen opptrådte uaktsomt. Sjåføren sjøl har forklart at han forsøkte å svinge unna en fugl, men vitner så ingen slike brå bevegelser. Sjåføren sa heller ingenting om dette til politibetjenten som ankom ulykkesstedet.

– Tvert imot sa tiltalte da at han ikke visste hva som hadde forårsaket utforkjøringen, og at han hadde vært uoppmerksom. Han benektet imidlertid at han hadde sovnet, og en blåsetest bekreftet at han ikke var beruset.

– Slik retten ser det, foreligger det ingen alternative forklaringer på at tiltalte kjørte ut i grøfta, foruten at han ikke opptrådte så hensynsfullt, aktpågivende og varsomt som kreves så det ikke oppstår fare eller voldes skade i trafikken.

Det pekes også på at aktsomhetskravet i vegtrafikkloven er strengt. Et kortvarig ubevisst uaktsomt øyeblikk kan være nok.

Mannen fra Kristiansund ble dømt til å betale en bot på 4000 kroner. Han ble også ilagt 1500 kroner i sakskostnader.