Tirsdag 21. august opphører den generelle båndtvangen, men det er viktig å ha oversikt over hvilke regler som gjelder i kommunen man ferdes før man legger ut på tur med hunden. For nesten 200 av landets kommuner har en eller annen form for lokal utvidet båndtvang. I Surnadal gleder båndtvang fram til 31. oktober. Les mer om den lokale bestemmelsen her.

For mange lokale regler

Norsk Kennel Klub er skeptisk til at så mange kommuner velger å utvide båndtvangperioden. Klubben mener kommunene da velger å prioritere bort hundevelferden. NKK mener reglene er mange og varierte, og en del kommuner har også formulert reglene på en måte som gjør det vanskelig å vite hvor det faktisk er lov til å gå med hunden løs.

Båndtvangsregler som er innført for å beskytte dyreliv er forståelig, mener NKK. Men organisasjonen mener svært mange av de kommunale båndtvangsreglene er innført på helt andre grunnlag, og det er disse reglene Norsk Kennel Klub stiller spørsmålstegn ved behovet for.

- Spesielt når man ser en kommune som har innført båndtvang i så godt som alle tur- og rekreasjonsområder, mens ingen av de omkringliggende kommunene har en eneste båndtvangsregel, sier NKK.

- Da blir spørsmålet om behovet for båndtvangen virkelig er til stede. I Norsk Kennel Klubs båntvangskart kommer disse eksemplene tydelig frem, og det er mange av dem, fortsetter NKK.

Hundevelferd

Grunnen til at det er så viktig å tilrettelegge for at hundene kan løpe fritt fra tid til annen, mener NKK, er for å gi hundene et best mulig liv. Naturlig atferd for en hund er å kunne løpe fritt.

NKK minner om at Dyrevelferdsloven sier tydelig at det er hundeeiers ansvar å sørge for at hunden skal kunne utøve naturlig atferd, men samfunnet må gjøre det mulig for eieren å gjøre dette.

- Hvis det alltid er båndtvang vil aldri hunden kunne utfolde seg naturlig, noe som igjen kan bety dårlig dyrevelferd, sier NKK.