Sommerferien er over. Klokka ni mandag morgen ringte skoleklokka ved den største barneskolen i Sunndal, Sande skole. Da hadde elevene allerede stilt seg opp slik tradisjonen er; på rekke, trinn for trinn, fra første til sjuende. Ansikt til ansikt med kontaktlærere og assistenter.

– Velkommen til nytt skoleår ved Sande skole, og spesielt velkommen til elever i første klasse. Det er spennende å gå på skolen, dere vil lære noe nytt, hver dag, lovte rektor Christin Svestad da hun hilste elevene vel møtt til det nye skoleåret.

Særlig forsikret hun førsteklassingene om at de skal bli tatt godt imot. De var kanskje aller mest spente, og det var flere som holdt godt fast i en voksen hånd.

– Vi har arbeidet med læringsmiljø gjennom flere år. Et godt læringsmiljø vil bidra til at elevene trives. For å lære må du trives og når du trives vil du lære, understreket rektor, og minnet også om at det er viktig å ta godt vare på hverandre, respektere hverandre og å være en god venn.

– Si hei, det koster så lite.

Blant de 23 førsteklassingene i år er Isaac Gunnar Steinberg. Med ny, blå skolesekk og spent forventning var han klar for skolestarten mandag morgen. Sjøl om man godt vet at denne dagen skal komme, og ser fram til den lenge, kommer den likevel på et vis brått på. Plutselig er den her. Som rektor sa:

– En ny epoke er i gang.

Isaac røper at han har nytt penalhus i sekken, med dinosaurer på! Og en bestevenn, som han skal gå i samme klasse med, som han kjenner godt etter at de to har gått sammen på Holten barnehage. Storesøster i tredje klasse er også fint å ha. Hun husker hvordan det var; å skulle begynne på skolen. Og forteller lillebror at han helt sikkert kommer til å få det kjempefint på Sande.

Det er 225 elever ved Sande skole i år.