Det var i 2002 Christian Petterson lanserte de første planene for et stort alpinanlegg med tilhørende hytteutbygging i Eikesdal. Utbyggeren har gått mange motbakker i arbeidet med å få planene godkjent. Det har tatt tid å få på plass nødvendige utredninger, blant annet i forhold til villreintrekket.

– Det har aldri vært aktuelt å gi opp planene som vil være av stor betydning for Eikesdal. Det løsnet en del ting da det ble regjeringsskifte i 2013, sier Petterson til Driva. I vinter engasjerte han konsulentfirmaet Structor på Lillehammer til å utarbeide et forslag til planprogram som Nesset kommune nylig har mottatt.

– Det er gjort en hel del med planarbeidet allerede. Målet er få til et møte med fylket og kommunen i løpet av høsten for å slik å komme videre med planene. Da håper jeg også på å få til et møte med bygdefolket i Eikesdal.

Mange millioner

Det er store planer svensken ser for seg å realisere dersom nødvendige tillatelser kommer på plass. Under et møte i Eikesdal i 2008 så han for seg en utbygging over tre etapper der det må investeres et sted mellom 40 og 70 millioner kroner allerede i de to første fasene. Kostnadene avhenger blant annet av hvilke heisløsninger som velges. Han viser til at ting blir dyrere fra år til år, men sier det ikke har vært sett nærmere på kostnadene i det siste. Nå er det tillatelsene det jobbes med.

– Finnes det investorer som er villige til å satse flere titallsmillioner kroner på et slik prosjekt?

– Ja, det finnes kapital, blant annet i næringsnettverket som jeg sjøl er tilknyttet. Det skal i alle fall være nok penger til å få det hele til å begynne å rulle. Så får man ta ting litt etter hvert.

I det foreløpige planprogrammet beskrives det hvordan planarbeidet er tenkt utført, hvilke moment det blir lagt vekt på i planprosessen og hvilke temaer som skal utredes. Planprogrammet skal legge til rette for et større alpinanlegg fra dalbunnen opp til ca. 1100–1200 meter over havet. Detplanlegges 200–300 hytter ved Botnasetra/Bjørnalaugan, rundt 100–150 hyttetomter ved Slættet/Løyplislåen og et sted mellom 25 og 50 fritidsboliger eller hyttetomter ved Finnset. Det skal også bygges sted for servering/service og eventuelt overnatting.

Til kommunestyret

Konsulentfirmaet Structor har lagt opp til rammer og tidsplan for arbeidet. Det er målet å få planprogrammet ut til offentlig ettersyn i løpet av året. Det samme gjelder første gangs behandling i utvalg for teknisk og miljø, før den foreløpige tidsplanen for sluttbehandling i kommunestyret er satt til våren 2019.

– Viktig for bygda

Christian Petterson er klar over at det har gått lang tid fra den første lanseringen uten at arbeidet er kommet i gang. Han mener det er veldig viktig for bygda at alpinanlegget og hytteplanene blir realisert.

– Det er stort behov for arbeidsplasser i Eikesdal. Det vil bli mange arbeidsplasser dersom vi får til dette. Husk at det kan bli snakk om rundt 600 hytter.

– Er markedet for et slikt anlegg til stede?

– Ja, det er det. Nå er det viktig at det ikke oppstår hindringer av noe slag. Vi ser utviklingen med et stadig varmere klima, men vi mener det ikke vil skape problem på området der alpinanlegget er tenkt plassert. Vi gir oss ikke. "Nån gång ska det bli", sier Petterson.