Å kunne leve av å lage og produsere sin egen musikk er en drøm for mange låtskrivere og artister – men veldig få forunt å klare.

Øyvind Weiseth er en av disse låtskriverne. Han lever riktig nok av musikk – først og fremst ved å legge til rette for andre artister ved å dra land og strand rundt i jobben som scenetekniker og lydtekniker.

Men vegen fram mot å leve av musikken han skriver sjøl, synes foreløpig lang.

Et skritt på vegen fram tar han denne fredagen – gjennom å gi ut sin første singel på dialekt siden han gikk ut av Liverpool School of Performing Arts (LIPA) for et år siden.

– Ved LIPA hadde jeg eksamener å ta hensyn til, og måtte skrive mine låter på engelsk. Jeg er vel ikke misfornøyd med resultatet, men må si jeg kjenner på at jeg treffer folk mer heime, og får fram tanker og følelser bedre ved å skrive på dialekt, sier han.

Å lage låter på halsalending er ikke helt fremmed for ham. I 2015 ga han ut "Eventyr", men i mellomtida har det altså gått i engelsk.

Men nå – fra natt til fredag 24. august – ligger singelen "Hjelp me opp" ute på Spotify og Wimp og alt annet av strømmetjenester.

– Teksten går mye på følelsen jeg har gått med etter tida på LIPA – fra et større musikkmiljø med en haug med folk å dele interessen for musikk med og masse godt samhold. Jeg må innrømme at jeg har følt meg litt alene til tider, sier han.

Øyvind Weiseth er bosatt i Trondheim med mye jobbing i studio i tillegg til en travel hverdag som scenetekniker.

– Det er en veldig allsidig jobb, hektisk, men veldig interessant. Og innimellom reising og stress, kan jeg få roligere dager der jeg kan jobbe i studio. Jeg har skrevet mange låter det siste året, men foreløpig uten å få vist fram noe av det jeg holder på med. Det har vært et lite vendepunkt for meg å skrive på halsalending igjen, sier han.

– Med såpass mye materiale å ta av, blir vel målet å komme ut med fullt album med tid og stunder?

– Det er jo drømmen da. Et helhetlig album og ikke bare "løsrevne" låter her og der på Spotify.

– Men en singel er vel en slags start det også?

– Jo, det ble nesten litt spontant. Sammen med de tre medlemmene i bandet satte jeg meg i bilen og kjørte til Asker og spilte inn en låt i studioet til en kamerat av meg. Vi har for øvrig gått sammen både på Trøndertun og ved LIPA. Det samme gjelder for flere av dem jeg spiller sammen med. En viktig del av å gå skole i et musikermiljø, er også at du skaffer deg kontakter.

– Og så lærer du et og annet ved LIPA som er mer enn bare det å skrive låter?

– Ja, sjølsagt. Mye av skolehverdagen besto i å planlegge og gjennomføre en release. Det har jeg jo bruk for enten jeg gir ut en singel eller tenker framover mot et fullt album. Dette er også kunnskap jeg bruker i jobben, og har bidratt til produksjon av utgivelser for andre artister.

– Når du skriver egne låter, er du spesielt opptatt av tekst?

– Jeg er veldig glad i dype tekster, og hører blant annet mye på hiphop og rap. Og så er det ikke noe i vegen for at en enkel og fengende melodi kan ha en tekst som faktisk betyr noe, og jeg prøver å skrive om tema som folk kjenner seg igjen i.

Det vil han helt sikkert fortelle mer om i intervju både i Trønderradioen og med NRK Møre og Romsdal i forbindelse med singelslippet.