- Skyt! Skyyyyyt!

Engasjementet og entusiasmen er til å ta og føle på. Innsatsen upåklagelig. I ballbingen som er dagens bane 8 triller ballen i mål. Så må dommeren ned på kne - for å knytte en av spillernes skolisser. Det er Surnadal 3 som møter Bøfjord Bæverfjord. Spillerne er i alderen fra fem til sju år.

På nabobanen løftes hender i været. Der møtes Søya 3 og Øvre Surnadal 1. I samme aldersklasse. Nå jubles det for scoring, det jubles for redning, det jubles (nesten, i alle fall) for selvmål. Fotball er artig!

Alle er vinnere

- Vi har gledet oss til dette, sier fire jenter fra Sunndal; Vilde Erstad, Kristin Høydal Furu, Emma Hammerstrøm og Amanda Mo Ribe. De spiller på Sunndals J12-lag, har vært med på Søyacupen tidligere også, og kjenner arrangementet godt. Alle har spilt fotball i flere år - Kristin forteller at hun har spilt helt siden første klasse. I dag møter jentene Kil/Hemne, Reinsfjell og Rindal 1. Målet er klart:

- Vi skal vinne minst én kamp, og helst alle, nikker de. I serien har laget bare tapt to kamper så langt i år, forteller de.

Men det er ikke bare scoringer og resultater som er viktig. På spørsmål om hvorfor de liker fotball så godt, kommer svaret raskt:

- Fordi vi på laget er så gode venner!

Heller ikke i Søyacupen, som er ei turnering for spillere i alderen fra fem til tolv år, er det resultatene som er viktigst. Sjøl om det sjølsagt er artig å score. Artig å vinne. Særlig de eldste spillerne følger med på resultatene gjennom turneringa.

- Men her er det alle deltakerne som får premier, forsikrer Leif Magne Andersen fra arrangørklubben.

Etter endt innsats skal alle spillere fra alle lag opp på pallen for å få sin velfortjente deltakerpremie; en etterligning av VM-pokalen med ballen på toppen. Det er mange spillere som stolt løfter pokalen høyt i været med glade smil og ekte jubel.

Alle er vinnere!

Fair play-pris

Arrangørene deler hvert år ut Fair Play-priser til lag de har lagt ekstra merke til for god sportsånd - på og utenfor banen.

Vinnerne i år ble Reinsfjell J12, Valsøyfjord/Halsa J8/9, Batnfjord J10 og Bøfjord/Bæverfjord G8.

Andersen understreker imidlertid at det er flere som kunne ha fått en slik pris.

- De aller fleste oppfører seg eksemplarisk på turneringa; både barn og foreldre.

Stor dugnadsinnsats

Søyacupen er den klart største barnefotballcupen på indre Nordmøre etter Hydro Cup. Foruten lag fra alle deler av Surnadal samt nabokommunene, var det også lag fra Batnfjord, Kil/Hemne og Reinsfjell med. 70 lag og rundt 550 spillere var i aksjon lørdag, litt færre enn i fjor da turneringa vokste seg ut av Søyabanen og noen av kampene måtte flyttes til Stangvik.

- Det ideelle er 70-75 lag, for da kan vi holde oss her på Søyabanen. Det er det vi i utgangspunktet ønsker, sier Andersen.

Han sier seg godt fornøyd med arrangementet etter at siste kamp er blåst av lørdag ettermiddag.

- Det har vært en kjempedag fra start til mål. Alt har gått etter planen, helt knirkefritt, sier han.

Mye av æren gir han til alle som stiller opp for arrangementet. 90 frivillige er i sving, og tar seg av et utall små og store oppgaver.

- Vi fordeler oppgavene, og så går i grunnen det meste av seg sjøl, sier Andersen. Været holdt også gjennom store deler av lørdagen. Et par regnskurer utpå ettermiddagen var det lite å gjøre med.

Neste år skal Søya IL feire hundreårsjubileum. Laget er i startgropa med planlegginga.

- Hva det blir, må vi finne ut av, men noe skal vi få til!, lover Andersen.