Ildsjeler som imponerer

Snart er Peder Rensvik og kona Margaret klar med sin 18. utgave av Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival (KKKK). De to er eksempler på det fremste vi har i regionen av kulturelle ildsjeler.
Nyheter

Jeg lar meg lett imponere over dem som virkelig er engasjert i det de holder på med. Da tenker jeg engasjert langt ut over det som er forventet av dem. Du finner slike personer i arbeidslivet, men kanskje først og fremst gjennom ulike fritidsaktiviteter. Det legges ned enormt med dugnadstimer gjennom idrettslag, foreningsliv og andre aktiviteter, og vi har mange utøvende kulturelle stabbesteiner som står på år etter år for å glede både seg sjøl og andre gjennom engasjementet sitt.

Peder Rensvik (81) er snart klar for sin 18. KKKK-festival. Jeg har møtt han og kona på flere pressekonferanser de seinere åra. Festivalen har bidratt med mange store konsertopplevelser også i Sunndal og i Surnadal. For et engasjement og for en arbeidslyst de har! Ekteparet har vært motoren i festivalen siden starten, og først i år fikk Margaret avløsning som administrator for det som har utviklet seg til svære greier med hundrevis involverte personer.

Ekteparet fra Rensvik har mange likesinna. Så mange at det kan bli litt feil å framheve noen foran andre.

Enten du bor i byen eller på bygda er vi avhengig av folk som er villig til å yte litt ekstra for blant annet å skape kulturelle opplevelser. Som mangeårig journalist har jeg på arrangørenes vegne av og til vært litt skuffet over for mange ledige stoler. Artig er det derfor at Bjørnsonfestivalen satte publikumsrekord i år. Jeg har vært på mange arrangement i regi av både Bjørnsonfestivalen og andre tilstelninger som av og til er blitt karakterisert som «finkultur». Det vil si forestillinger som ikke er noe for hvermannsen. Så feil kan man ta. Det slår meg ofte at folk skulle visst hva de går glipp av.

Heldigvis er det mange som prioriterer å få med seg lokale kulturopplevelser. Lokale revyer og skuespill slår alltid godt an. Da går folk vanligvis mann av huse for å få med seg lokal humor framført av lokale skuespillere.

I dagens avis har jeg en prat med Svein Sæter og Lars Ramsøy-Halle. De har skrevet henholdsvis tekst og musikk til Jazzåteatrets Stjernestøv, ei forestilling som tar utgangspunkt i de mange gullgraverne som for godt over hundre år siden reiste til Nord-Amerika for å delta i det store gullrushet. Jeg gleder meg. Onsdag ettermiddag var jeg med de to heim til lydstudioet som Lars har heime i huset sitt. Der fikk jeg demonstrert noen lydbilder som skal brukes i forestillingen. Spennende! Dette oser det kvalitet av. Det er all grunn til å tro at det blir rift om billettene til forestillingen som skal framføres på kulturhuset både i Sunndal og i Surnadal.

Kanskje blir det gjensyn med forestillingen også til neste år. Jeg forstår både tekstforfatter og komponist slik at de vil se på muligheten for å utvikle stykket med tanke på seinere år. Det er vel nærmest umulig å kopiere den mangeårige suksessen som musikkspillet om Lady Arbuthnott har opplevd, men med den kvaliteten som nå legges ned i alle ledd i Stjernestøv, er det bare å vente og se.

God helg!

[FREDAGS-

TANKER]