– Vær raus både med deg sjøl og andre

«Vær raus» er årets tema for Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober. I Norge markeres dagen i uke 39 til 42.

Markering: Verdensdagen for psykisk helse er 10. oktober og markeres i over 150 land. Årets tema er «Vær raus». Her har Marianne Hansen stand i Landbrukshuset på Skei i Surnadal.  Foto: Gøran Rønning

Nyheter

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes i mer enn 150 land den 10. oktober.

I Norge markeres dagen i uke 39 til 42, og med godt over 1000 arrangement over hele landet er Verdensdagen for psykisk helse Norges største opplysningskampanje for psykisk helse.

I Surnadal treffer vi Marianne Hansen fra helsestasjonen i Surnadal, som har ansvaret for helsetjenester til flyktninger, og blant annet har åpen trefftid hver fredag – som et drop-in-tilbud. Fredag har hun rigget seg til med stand i Landbrukshuset på Skei, der hun deler ut både informasjon og «stressballer».

En stressball skal være en effektiv stressavlastning, da all fysisk aktivitet lindrer stress. Ved å klemme en stressball fokuserer tankene på noe annet enn bekymringer, samt at hjertefrekvens og sirkulasjon øker. Økt sirkulasjon til hjernen bidrar til å tenke bedre og bli mer produktiv.

– Verdensdagen for psykisk helse har ulike tema fra år til år, og i år der temaet «Vær raus», forteller Marianne.

Alle har mulighet til å være rause og man kan være raus både med seg sjøl og med andre. Et raust samfunn styrker alle – og raushet smitter.

– Med årets tema oppfordrer vi alle til å vise raushet i hverdagen. Å være raus med seg sjøl og andre kan bidra til god psykisk helse.

Torsdag markerte Marianne verdensdagen med stand på Surnadal videregående skole, sammen med forebyggingsrådgiver Marit Meisingset.

– Verdensdagen for psykisk helse skal også markers ved ungdomsskolen, men dette blir etter høstferien, forteller Hansen.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil 30–50 prosent av befolkningen få en psykisk lidelse i løpet av livet, og målet med Verdensdagen for psykisk helse er å øke kunnskapen, skape åpenhet og bryte ned tabuer om psykisk helse.

Les mer på verdensdagen.no