Lakselorder og ladyer som satte spor etter seg

Tommy Fossum med ny bok.
Nyheter

Boka "Våre ladyer og lakselorder" er kommet, og presenteres denne uka flere steder i distriktet:

Sunndal kulturhus i kveld, mandag, Gjøra/Sunndalsporten tirsdag, på Onsdagstreffet på Surnadal Kulturhus onsdag og på biblioteket i Eidsvåg mandag 10. desember.

- Britiske sportsfiskere har gjestet Nordmøre og Romsdal siden 1840-årene. Lorder og ladyer, geistlige og krigshelter, polfarere og rike rømlinger, playboyer og oppdagere besøkte regionen, ofte over lengre tid. Mange kom igjen år etter år - ja, enkelte bosatte seg permanent.

- De representerte alle en ny og fremmed verden for lokalbefolkningen i kommuner som Sunndal, Surnadal og Nesset, skriver Fossum om boka.

Om sommeren var representanter fra den britiske makteliten innenfor politikk, finansliv og det militære å finne med fluestanga ved elvene i disse traktene. Britene satte spor etter seg. Noen svært dype spor.

I boka nevnes blant andre Ethelbert E. Lort Phillips, som bygde fem jeger- og fiskerhytter, som fortsatt er sentrale for reiselivet i Sunndal og Surnadal. Bromley-Davenport-familien driver den dag i dag stedet Fiva i Romsdalen, som en av deres familiemedlemmer forelsket seg i - i 1849. Og som kjent - den dramatiske historien om Hon. Mrs Barbara Arbuthnott lever i beste velgående, ikke minst gjennom musikkspillet «Lady Arbuthnott - Frua på Elverhøy».

Boka, som er på 200 sider og i flott gavebokformat, er rikt illustrert, også med tidligere upubliserte bilder.

Fossum har jobbet med boka en tid, men det var tidlig i år han bestemte seg for å få fortgang i arbeidet. Da gikk han til opphavet for det han skal skrive om. Her kan du lese om det som skjedde da Fossum og kameraten Dag Bjørbekk satte kursen for England for å jakte på historier om lakselordene. Der ble de hindret av et mildt sagt ufyselig og dramatisk uvær...


Tommy jakter på engelske lakselorder - blir hindret av uvær

Håper å ha bok klar i løpet av året.