Fire av ti i fylket gjør dette

...og unge under 30 år er "verstingene".
Nyheter

To prikker i førerkortet. Det er den nye straffen for å bruke håndholdt mobil mens du sitter bak rattet.

- Bøter, prikker og avkortning må svi hvis vi skal få bukt med denne ukulturen, som har ført til tap av menneskeliv, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han viser til flere grelle eksempler hvor bilister filmer «galskapen» selv i høye hastigheter. Nå sist der en reality-deltaker holdt en hastighet på nærmere 150 km i timen.

Møre og Romsdal    

Undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 39 prosent av bilistene i Møre og Romsdal av og til bruker mobilen uten handsfree. Samtidig sier 31 prosent at den interaktive skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien.

Gjensidige ønsker betydelig større bøter og reduserer selv erstatningene der trafikkuhell kan knyttes til mobilbruk.

- I de groveste tilfellene har vi avkortet fra 100.000 kroner og oppover, sier Voll.

Selskapet mener bøtenivået er overmodent for endring, og støtter alle forslag som kan bidra til mindre mobilbruk i bil.

- I dag er det kun 1.700 kroner i bot. Dette er på nivå med manglende bruk av bilbelte, som ofte skyldes en forglemmelse og som vanligvis ikke går ut over andre enn synderen selv, sier Voll.

Gjensidige mener ulovlig mobilbruk må koste så det svir dersom det skal være håp om bedring.

- 6.800 kroner og enda flere prikker i førerkortet, er en reaksjon vi tror kan være avskrekkende, sier Voll. Det gjelder alt fra håndholdt mobil, men ikke minst det enda mer alvorlige, teksting og at en tar bilder eller filmer mens man kjører.


Verstingene

Undersøkelsen viser at unge under 30 år er verstingene. I denne aldersgruppen sier seks av ti at de bruker håndholdt mobil under kjøring.


Skjerpet straff for mobilbruk bak rattet

UP gjennomførte flere kontroller på Sunndalsøra onsdag.