Flere snøskred utløst av turfølger

Politiet melder lørdag om flere hendelser der snøskred er utløst av turfølger.

Illustrasjonsbilde. 

Nyheter

Til alt hell har ingen personer blitt skadd eller rammet av snøskredene lørdag. Meldingene har kommet fra flere steder på Sunnmøre.

Ifølge Varsom.no ble også et middels stort flakskred personutløst i Øksendal fredag, men ingen ble tatt.

Hendelsen er registrert klokka 11.30 fredag. Det skal ha blitt observert både naturlig utløste skred, fjernutløste skred og personutløste skred i området.


OPPDATERT: En person er lørdag ettermiddag tatt i snøskred ved Brunstadhornet i Sykkylven, melder politiet på Twitter.
Det er nå moderat snøskredfare i Trollheimen-regionen, ifølge yr.no:

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

I Romsdal er det nå betydelig snøskredfare.

Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Snøskredvarsling for Trollheimen finner du her.