– Stikk ut og plukk

Tjen penger på strandrydding

Nordmøre og Romsdal Friluftsråd deler ut to millioner kroner til frivillige lag og organisasjoner som blir med på strandrydding.

Blir gjerne med: Line Sandum, Vetle Sandum, Cathrine Johansen og Gunnhild Johansen tar gjerne et tak i strandryddeaksjonen som Egil Nedal og Nordmøre og Romsdal Friluftsråd belønner med 100 kroner sekken.  Foto: Geir Forbregd

Nyheter

Tonnevis med plast og søppel skylles opp på strender, elvebredder og blir liggende ved vassdrag. Hvert år er det strandryddeaksjoner for å få bort plast og søppel før det skylles ut til havs igjen og blir en del av næringskjeden og eller ødelegger livet i hav, elver og vassdrag. Nordmøre og Romsdal Friluftsråd deler ut to millioner kroner til de som i år gjør en innsats for miljøet i år. Penger de har fått av staten til formålet. I fjor ble det plukket over hundre tonn, og i 2019 håper Friluftsrådet å få fjernet enda mer plastavfall fra havet.

– Bare bortover stranda her i Røtet fylles fort en 20–30 sekker med søppel, sier styremedlem Egil Nedal i Nordmøre og Romsdal Friluftsråd.

Kan bli penger i kassa

Frivillige lag og organisasjoner står fritt til å melde seg på den betalte ryddeaksjonen. De som vil være med i ryddedugnaden bestiller pantelapper på stikkutogplukk.no. Deltakerne bruker dine egne søppelsekker, og renovasjonsselskapene ønsker at sekkene skal være gjennomsiktige. Når en sekk er fylt med søppel, fester du en pantelapp på den fulle søppelsekken og tar et bilde av innleveringa på Gjennviningsstasjonen. Bildene skal lastes opp i en webapp. Etter å ha mottatt bilde og informasjon, utbetaler Friluftsrådet pengene til oppgitt kontonummer. Bestilling og registrering av sekker gjøres på stikkutogplukk.no.

– For en skoleklasse på 20 kan det bli 50.000 kroner i kassa om alle elever fyller 25 sekker hver, sier Nedal.

Må jobbe for pengene

De som vil plukke må sjøl gjøre en innsats både med registrering, dokumentasjon og frakt av søppel. Men Friluftsrådet sier det er dette 100-lappen er tenkt å dekke. Og det er nok av områder å ta av i Nordmøre og Romsdal. Lange kystlinjer og et utall elver og vassdrag. Nedal håper frivillige lag og organisasjoner og skoler i Surnadal og Sunndal og resten av Indre Nordmøre henger seg på og kjemper om å få en del av millionene.

Heier på Indre

– Inntrykket er at det er de ytre strøk av Nordmøre og Romsdal som har vært med og fått betalt tidligere år, sier Nedal.

De som ønsker å være med kan starte allerede nå. Strendene er fulle av plast og søppel. Elver og vassdrag likeså.

– Det skal ikke være problem å fylle atskillig mange sekker på små områder, sier Nedal.