Ansatte ved Nofima fant store mengder plast på Flå:

– Hva er dette for noe?

Sju sekker med plast og annet søppel var resultatet av Nofima Sunndals fire timer lange strandryddeaksjon på Flå. Nå undrer Synnøve Helland seg over funn av store mengder svarte plastpinner, og spør: – Hva er dette for noe?

Plastpinner: Synnøve Helland i Nofima spør om noen vet noe om plastpinnene de finner i stort antall på Flå. – Det er på millionvis der ute, sier hun.  Foto: Privat

Nyheter

– Vi plukka mange, men det er mer, mye mer; på millionvis der ute, sier Helland, som er leder av Nofimas forskningsstasjon på Sunndalsøra. Hun beskriver plastpinnene som svarte, og ti-elleve centimeter lange.

– Hvor kommer de fra?, spør hun.

Blandet seg: Plasten har blandet seg med rusk og rask og annet søppel.  Foto: Privat

 

Helland sier pinnene kan minne om plastfiber som i flere år har vært plukket på strender i Ryfylke i Rogaland – som Statens vegvesen er ansvarlig for og har blitt bøtelagt for og fått pålegg om å rydde opp. Dette kommer fra steinmasser som har blitt til overs etter sprengning og er dumpet i sjøen. På lasset følger ofte også blant annet armeringsfibre med. Helland sier hun ikke vet hvor plasten de plukket på Flå kommer fra, men håper Drivas lesere kan ha en forklaring på mysteriet.

– Vi fant også masse gule plastrør, forteller Helland.

Plastrør: Gule, tynne plastrør er det også mye av i strandkanten.  Foto: Privat

 

Mye søppel

Det var fem ansatte ved Nofima som torsdag avsluttet arbeidsdagen litt tidligere for å samles og rydde strender på Flå, i området ved moloen og en av buktene på øya i retning mot Sunndalsøra. På fire timer fylte de søppelsekkene med taustumper, tomflasker, plastkanner, plastemballasje, godteripapir, til og med et sykkelhjul.

Ryddet: Nofima håper nå flere bedrifter blir med på en aksjon for miljøet.  Foto: Privat

 

– Vi fant mye rart. Det er så mye søppel! Og så mye plast!, sier Helland. Hun legger til at Nofima ikke er de første som rydder på Flå; andre har også vært ute og plukket, for ikke lenge siden.

– Vi kunne ha holdt på; plukket og plukket og plukket, sier hun.

Håper flere bedrifter blir med

Nå utfordrer hun andre bedrifter til å følge Nofimas eksempel. Hun forteller at Nofima fikk beskjed om at de var den første bedriften som hadde vært innom rådhuset på Sunndalsøra for å hente plastsekker til strandrydding. Helland håper flere følger etter. Det er i alle fall nok søppel å ta av, forsikrer hun.

Ryddeaksjon: Fem ansatte ved Nofima møtte fram til strandrydding og sosialt samvær torsdag kveld.  Foto: Privat

 

– Vi utfordrer gjerne andre bedrifter til en dugnad for miljøet. Kombiner det gjerne med noe sosialt, slik vi gjorde, sier Helland. De fem avsluttet ryddeaksjonen torsdag med grilling og hyggelig samvær.

Sosialt: Det ble også tid til grilling og sosialt samvær etter ryddingen.  Foto: Privat

 

Nofima på Sunndalsøra har valgt 2019 til bærekraftsåret – og har i år særlig fokus på bærekraft og miljø. Helland sier det er satt ned grupper ved bedriften som blant annet jobber med å få redusert strømforbruket, bedre avfallshåndtering og håndtering av kjemikalier.

– Vi er jo forskningsstasjon for bærekraftig akvakultur, da må vi også sørge for å rydde i eget hus, avslutter Helland.


Rydder strender

Hold Norge Rent arrangerte Strandryddeuka i månedsskiftet april/mai. Minst 40.000 frivillige deltok, og foreløpig er det registrert 46 tonn innsamlet avfall fordelt på 1.350 aksjoner på strender, øyer og holmer, langs vassdrag og innsjøer, og på havbunnen.

Dette er artiklene det ble funnet mest av: Små tau (også garnrester), isopor, sigarettsneiper, korker og lokk, plastposer, drikkeflasker og -bokser, bomullspinner (Q-tips), pakkebånd og strips, matvareemballasje og take-away, landbruksplast.