Slik feirer vi 17.mai

Nasjonaldagen markeres på tradisjonelt vis i hele Driva-distriktet.

Hurra: «La det runge fra gaten og torget, Over landet som nordmenn har fått: Du er vårt, du er vårt, gamle Norge! Vi vil kle deg i rødt, hvitt og blått!» (Her fra toget i Eidsvåg for et par år siden). 

Nyheter

Fredag skal glade barn igjen vinke med flagg, spise is, leike, synge og juble for Norges nasjonaldag. Meteorologene lover sol fra skyfri himmel og rundt tjue grader – dermed skulle alt ligge godt til rette for en fin markering!

Hurra i Surnadal

Hovudarrangementet i Nedre Surnadal følgjer same opplegg som for dei siste åra: Det er gudsteneste i Øye kyrkje kl. 1200. Så blir det oppstilling og start for toget frå Øye stadion. Togavgangen blir kl. 13.15 og togturen går via sjukeheimen og endar ved kulturhuset. Ved sjukeheimen blir det spela to songar, «Ja vi elsker …» og «Fagert er landet», før toget går vidare til kulturhuset. Ved kulturhuset skal ein først synge «Fagert er landet», deretter blir det talar ved hovudtalar kulturleiar Lilli Husby og russepresident Erik Andersen, før vi avsluttar med «Ja vi elsker …»

På Surnadal kommune si heimeside ligg det program for feiringa i Bøfjorden, Bæverfjord, Stangvik og Todalen. På Surnadalsøra startar feiringa 0730 med tog, tale og gratis mat. Deretter går toget frå Grimsmokrossen til NOFO, der det blir leikar og mat.

Sju tog i Sunndal

Det er Nils Ulvund som holder årets tale for dagen på Øratorget. Det skjer etter at skole- og folketoget har sunget og jublet seg gjennom sentrumsgatene. Toget starter klokka 10. Også i år deler 4. trinn ved Sande skole ut roser til beboerne ved helsetunet. Klokka 11 blir det høytidsstund i kirka. Talen for dagen på Øratorget etterfølges av at russen lager liv og røre for barna. Så blir det gratis kino, «Dumbo», og matiné i Hovshall klokka 18. På kvelden inviterer Sunndal Gla-dans til 17. mai-dans i Støgu.

Men det er ikke bare i sentrum nasjonaldagen markeres. I Øksendal er det gudstjeneste klokka 12 og tog til samfunnshuset der det blir feiring på tradisjonelt vis. På Grøa går toget klokka 13.30 til Grøa sanfunnshus, der det blir tale for dagen ved Ole Magne Ansnes. På Fale blir det tog med korps klokka 12.30, og etterpå leker for barna, tale og andre aktiviteter. På Gjøra går toget til kapellet klokka 12, der det blir gudstjeneste. På skolen blir det tale for dagen, matsalg og leiker. I Ålvundfjord går toget rundt byggefeltet klokka 12.30, og etterpå blir det fest i Fossheim med underholdning, leiker, matsalg og tale for barna.

På Ålvundeid blir det tog klokka 12.10, med markering ved bautaen og gudstjeneste. Etterpå blir det leiker, servering og tale for dagen. Det er også tradisjonell 17. mai-feiring i Jordalsgrend ungdomshus fra klokka 14.

Steinsvoll holder talen i Nesset

Nasjonaldagen feires tradisjonen tro med brask og bram i nær alle bygdene i Nesset. Det legges opp til arrangement på Gussiåsen, i Ranvika, på Rød, på Bugge, på Raudsand, på Eidsøra, i Eikesdal, i Vistdal og i Eresfjord og i Eidsvåg.

På Gussiåsen er det Solveig Hindhammer som skal holde dagens tale. Det er lagt opp til taler også i andre bygder. I kommunesenteret er det Mellvin Steinsvoll som skal tale. Toget stiller opp på Alstadplassen klokka 10.30 , og går videre til NOS klokka 11. Etter et kort program der går toget til Nessethallen der det blir leiker og folkefest.

I Eresfjord stiller toget opp ved skolen klokka 11.15. Deretter til kirka det det blir gudstjeneste. Seinere på dagen serveres det middag på samfunnshuset med etterfølgende leiker for både små og store.

Tradisjonelt i Rindal

Rindal har tradisjonelt 17. mai-arrangement med gudstjeneste i Rindal kirke kl. 11.00.

Etter gudstjenesten (kl. 12.00) går folketoget fra kirka og opp til Rindal helsetun der det er tale for dagen ved ordfører Ola T. Heggem.

Toget fortsetter etter talen til Rindalshuset der det er ettermiddagsarrangement med leiker og aktiviteter for hele familien – og sjølsagt mulighet for å få kjøpt kaffe og kaker, is og brus.

Også på Skogsletta er det ettermiddagsarrangement med leiker, aktiviteter og matsalg.

Synger «Nordmørsminne» i Halsa

Hovedtoget går på Vågland klokka 11.45 og ender opp på skolen der det blir program i Halsahallen.

Før toget er det program ved sjukeheimen og kransedleggelse. Turid Røen Kroknes synger «Nordmørsminne».

Klokka 15.00 starter det program på Halsanaustan og på Enge. Nærmere beskrivelser av programmene er å finne på halsa.kommune.no.