Til Sunndal med skilsmissebok

Sanna Sarromaa pløyer åpent, humoristisk og uredd ned i vanskelige tema.

sanna sarromaa. 

Nyheter

I 2018 var det 23 par som ble smidd i hymens lenker i Sunndal. De planla i månedsvis, leste blogger og tidsskrifter, forberedte seg. Venner og bekjente kom med gode og mindre gode råd. Kjøpte gaver, hjalp til. På selve dagen ble det tatt bilder, holdt fest, tørket tårer, alle var glade. Og så levde de lykkelig til sine dagers ende. Eller...? I 2018 var det også ni par som ble skilt i Sunndal.

Bildet er det biblioteksjef i Sunndal, Claus Christian Hansen, som tegner. Han viser til hvordan Sanna Sarromaa erfarte da ektemannen gikk, at det som fulgte i kjølvannet, var krise, sorg og kaos – følelsesmessig, økomomisk og logistisk.

– Og hva gjør man så når det ikke er så mange steder, man kan søke hjelp?, spør han.

Sanna Sarromaa skrev seg ut av krisen og resultatet ble «Skilsmisseboken- en overlevelsesguide». Boken er basert på Sarromaas egne og andres erfaringer. Gjennom intervjuer med 40 skilte nordmenn i alle aldere og yrker, pløyer forfatteren åpent, humoristisk og uredd ned i tema som sorg, bitterhet, usikkerhet og ensomhet. Boken gir et innblikk i skilsmissens historikk, så vel som de individuelle og samfunnsmessige konsekvensene. I tillegg gir Sarromaa råd og en fandenivoldsk energiinnsprøytning både til den som er skilt, og like viktig – til de som vil unngå å bli skilt.

Mandag kveld kan publikum møte forfatteren på Sunndal folkebibliotek. Det er fri inngang. Arrangementet er er ifølge Hansen en del av Bokåret 2019, og har blitt til med støtte fra Nasjonalbiblioteket og Møre og Romsdal fylke.

Sanna Sarromaa (f. 1979) er finsk, men bor på Lillehammer med sine tre barn. Hun er lektor i historie med doktorgrad og har blant annet forsket på kroppspress blant unge jenter. Sarromaa har tidligere vært folkevalgt i kommunen og i fylket, og ertet på seg nordmenn med sine spalter i Gudbrandsdalen Dagningen og i VG. Hennes forrige bok er Norske tabuer (Spartacus 2016).»