Markeringer i hele Driva-distriktet:

Første søndag i advent tennes tusen julelys

Første søndag i advent tennes lysene på julegraner rundt om i hele Driva-distriktet.
Nyheter

Du glitrende...: Glitter hører med når det i år som i fjor inviteres til Barnas juledag på biblioteket på Sunndalsøra søndag. MYE glitter! Her fra juleverkstedet på Sunndalsøra i fjor.  Foto: Privat

I Sunndal blir det både barnas juledag, fest for alderspensjonerte og julekonsert.

– Vi gleder oss veldig!, sier Kjersti Ramsøy-Halle i kulturtjenesten. Fem kommunale tjenester samarbeider i år som i fjor om å arrangere en fin førjulsdag for de yngste. I fire timer, fra klokka 13, blir det julemoro på biblioteket; Ramsøy Halle lover enorme mengder glitter og full julefres. Blant annet blir det juleverksted – der barna får lage granbarnisser, diskojulekuler og julestjerner av ispinner, og mye annen moro. Unge MOTivatorer er med og sørger for juleinspirert ansiktsmaling. Det serveres kaffe til voksne, og pepperkaker hører også med.

– Vi lover god førjulsstemning, sier Ramsøy-Halle. Barnas juledag ble arrangert for første gang i fjor, med stor suksess – mer enn seks hundre besøkende ble registrert på biblioteket i løpet av dagen. Ramsøy Halle minner om at arrangementet er helt gratis, og omtaler det som et lavterskel tilbud der barn og voksne ganske enkelt kan komme sammen og ha ei hyggelig førjulsstund.

– I fjor sa vi at dette var den artigste arbeidssøndagen vi har hatt, sier avdelingslederen. Ansatte fra grunnskoletjenesten, barnehagetjenesten, innvandrertjenesten og helse- og barneverntjenesten deltar i tillegg til kulturtjenesten.

Arrangementet avsluttes med besøk av rockenissen som rocker jula inn med et knippe velvalgte kjente og kjære barnejulesanger.

– Og der har voksne ingen adgang, advarer avdelingslederen.

Rocker jula inn: Fra fjorårets suksess, barnas juledag på Sunndalsøra. Her er det rockenissene som rocker jula inn.  Foto: Privat

Tradisjonen tro blir det også førjulsfest for alderspensjonerte i kulturhuset søndag ettermiddag, med kulturinnslag, servering og sosialt samvær. Klokka 17 blir det julegrantenning på tradisjonelt vis, med gløgg og pepperkaker, julemusikk og gang og sang rundt treet.

JazzåKorets adventskonsert i Hovshall avslutter dagen, med "Heim te jul" som tema i år. Koret har øvd siden september, og sier de håper å få dele den gode julestemningen med andre. Koret har fått med seg fire flotte jenter som solister i år; Julie, Lise, Sunniva og Mali. Med seg på tangenter har de Lars Måløy, og som før er det Svein Asphaug Dørum som er dirigent.


I Surnadal starter adventstida som altid på Alti lørdag før første søndag i advent. Da tennes julegrana, julenissen kommer med pakker til de små. Det er nissegrøt og barna kan skrive ønskelister. Og i år kommer det ponnier for barna å ri på.

Søndag fortsetter adventsfeiringa på Skei. Da er det juletorg med 33 utstillere utenfor og inne på kulturhuset. Det blir julegrantenning, julenisser med pakker til barna, julefilm for barna, mye god servering av nystekte bakkels og hjemmelaget grøt, gløgg og mye annet som setter deg i skikkelig julestemning. På torget selges alt fra krabbe til julebakst.

Du grønne, glitrende: Fra julegrantenninga på Skei for 10 år siden.  Foto: Kjell Gunnar Polden


I Rindal skal det tennes to julegraner i helga, på sentrum fredag kveld og ved Lomunda grendahus på søndag ettermiddag.

Det blir tradisjonell julegrantenning på Rindal sentrum fredag før første adventshelga.

Som vanlig akkompagnerer musikkorpset Blæst'n gangen rundt juletreet og spiller julemusikk til underholdning - og sjølsagt kommer nissen.

Butikkene på sentrum pleier også å være godt besøkt i forbindelse med julegrantenningen.

Stemning: Julegrana foran kommunehuset i Rindal.  Foto: Magne Lillegård

Lomunda grendahus arrangerer juleverksted søndag ettermiddag der det i tillegg til klipping, liming og fletting av julekorger blir mulig å få kjøpt risengrynsgrøt.

Juleverkstedet avsluttes med tenning av julegrana, der Blæst'n vil spille til underholdning og gang rundt juletreet.

Hvis været tillater det, blir det servering av varm saft og gløgg under julegrantenninga, og arrangørene varsler at de ikke blir forundret om nissen kommer på besøk også.


I Halsa starter adventstida fredag. Da åpner Galleri Viungen sin adventshelg. Der er det kunstutstilling som vises hele helga. Lørdag blir det smak av jul med salg kunsthåndverk og lokal mat og tenning av julegran. Søndag er det fortsatt galleriåpning.


I Nesset tennes julegrana ved Nesset kirke klokka 17.30. Det blir fakkeltog fra Alstadplassen som går en halvtime før via Nesset Omsorgssenter fram til kirka.

Det blir julegrantenning også i Eresfjord og på Raudsand. Det skjer klokka 16 begge stedene. På Raudsand inviteres det til årets siste kafé på søndag. Det blir salg av bakels, graut, kaffe og brus. Servering av gløgg og pepperkaker i forbindelse med tenning av julegrana.

I Eresfjord tennes julegrana ved Coop. Elever fra mellomtrinnet ved Eresfjord barne – og ungdomskule skal synge.

Åpen kafe Fjord atmosfære og julemesse ved Eira Husflid.

  Foto: Sigmund Tjelle