Ildsjeler må ta et pauseår, men:

Håper noen vil videreføre "Julekveld for alle"

Gjennom de siste fem årene har Maritha Ingebrigtsen Ødegård, Espen Ødegård, Turid Bolme og Bård Blåsberg skapt en inklunderende og hjertevarm "Julekveld for alle" i Sunndal. Nå håper de nye krefter kan komme inn for å sikre at arrangementet videreføres.

Det er fortsatt tid: Det anslås at en av ti nordmenn sitter alene når jula ringes inn. Noen ønsker det slik. Andre er ensomme, og ville gjerne hatt noen å dele julegleden med. De siste årene har Marita og Espen Ødegård (bildet), Turid Bolme og Bård Blåsberg og andre gode krefter gått sammen om å sørge for at ingen skal måtte sitte alene på julekvelden i Sunndal. Nå håper de noen vil bidra til å videreføre arrangementet. Det er fortsatt tid. 

Nyheter

De kaller det et pauseår, og forklarer at det er personlige årsaker som ligger til grunn.

– Både Espen og jeg ønsker å fortsette, og Turid og Bård sier det samme. Dette er noe vi virkelig brenner for. Men vi må ta oss en pause i år, sier Maritha. Espen legger til at han tror det er viktig at arrangementet ikke faller bort, og håper inderlig noen vil føle seg kallet til å videreføre det, med utgangspunkt i det fundamentet de har lagt gjennom flere år.


Det var i 2014 de første gang inviterte til "Julekveld for alle". Det hele startet med at Turid Bolme la ut et hjertesukk på Facebook: «Tenker på alle de som sitter alene på julaften. Det gjør meg så vondt om hjertet. Sunndal kommune skulle hatt en plass for dem som sitter aleine hver jul. Dette synes jeg er trist». Innlegget fikk debatten i gang på sosiale medier. Maritha og Espen bestemte seg allerede samme kveld for å gjøre noe. De kontaktet Odd Fellow, som stilte hus til disposisjon helt gratis. Og da var det i gang. Snøballen begynte å rulle. Frivillige, sponsorer, handelsstanden og andre som ville bidra meldte seg. Og på julaften var det mange som satte seg til bords, i fellesskap med andre, takket være initiativet til de fire. Siden har ingen måttet sitte alene på julekvelden i Sunndal.

Det er ulike årsaker til at folk søker fellesskapet på Odd Fellow-huset når sølvguttene snart skal synge jula inn og julefreden senke seg. Det kan være enker eller enkemenn, som ikke har familie eller andre å feire sammen med. Eller foreldre som er alene fordi de har barna bare annethvert år. Noen har ikke råd til å feire jul med alt som hører med. Andre igjen skal på jobb, og stikker kanskje innom for å spise julemiddag før de drar på nattskift på verket. Og så er det dem som jobber i jula og har familien sin et annet sted i landet. Alle har vært like velkomne.

Maritha forsikrer at den som vil være med og arrangere, får så enormt mye tilbake. I form av å se gleden i ansiktene til de som kommer inn dørene på julekvelden for å være ilag med andre. Hun sier de har stjerner i øynene, unge som gamle, store og små. For det er mange barn som feirer på denne måten, rundt tjue i fjor, anslår paret. Ekstra stas er det for de yngste at julenissen kommer med gaver på kvelden. Også Maritha og Espens barn har feiret julaften sammen med de andre på "Julekveld for alle". De yngste husker knapt annet.

– Jula handler om kjærlighet. Omsorg. Og det å være sammen, sier Maritha.

– Det å vite at jeg har gjort dagen til de som kommer, så bra... da er det verdt det, smiler hun.

I fjor var det mer enn femti personer til bords i Odd Fellow-huset. Det inkluderer også familie og venner. Stemningen bruker å være lett og god.

– Det har kommet til flere og flere. I år har vi også fått henvendelse fra kommunen om brukere som ønsker å delta.


Noe er allerede på plass – hvis det skulle la seg gjøre å gjennomføre årets arrangement. Kokk Reidar Holmefjord stiller opp og lager julematen, på forhånd, klar til å varmes og serveres på julaften. Irene Uniq stiller som frivillig, i år som før, og bidrar på flere vis. Også andre frivillige har vært i kontakt med de fire og sagt at de gjerne gjør en innsats. Maritha og Espen forklarer at det er mye som skal på plass, og at det må gjøres en jobb både på forhånd, under selve arrangementet og med opprydding etterpå. Sponsorer må på plass, det samme gjelder mat og julegaver – som også skal pakkes inn, underholdning må planlegges, nissebesøk må være avtalt, det skal dekkes på og pyntes. Minst seks personer må være til stede på selve arrangementet, blant annet på kjøkkenet, fra klokka 12 til 18, anslår Espen. Og dagen etter skal det ryddes opp. Maritas selskap Ødegårds Renhold tar seg av vaskingen. Det står 10.000 på arrangementskontoen fra i fjor. Paret sier de gjerne bidrar med råd eller tips, og kan fortelle hvordan ting er gjort tidligere.

– Vi er innstilt på å hjelpe til på den måten, nikker de.

Maritha sier hun også vil ta imot påmeldinger, fram til 16. desember, på telefon 951 51 791. Sponsorer kan kontakte Turid på 415 18 867, og den som har spørsmål om maten kan ringe Espen på 976 42 944.


Maritha sier paret har møtt bare forståelse fra folk for at de nå må ta et pauseår. Ikke til å undres over, når de år etter år har gitt av seg sjøl og sin tid for å skape en god "Julekveld for alle".

– Jeg har slått meg til ro med at det kan hende det ikke blir noe av arrangementet i år, sier Maritha. Men helt bort greier hun ikke å legge det.

– Jeg har sagt at jeg åpner heimen min, hvis det er noen som vil komme og feire jul ilag med oss. Det er noe jeg også oppfordrer andre om å gjøre, sier hun. Espen viser til at det er mange som går ut i sosiale medier nå i desember og forteller at de har en ledig plass eller to ved julaften-bordet og gjerne vil feire sammen med noen som vanligvis er alene.