390 tonn settepotet på veg

Rekordår for Sunndalspotet

49 millioner i omsetning og 4500 tonn potet levert. Sunndalspotet AS legger et rekordgodt år bak seg. Nå er 390 tonn med settepotet på veg, som skal legge grunnlaget for et nytt godt potetår i Sunndal, forteller nyansatt assisterende daglig leder Kristi Aarak.

Godt potetår: Kvalitetsarbeidet pågår kontinuerlig i Sunndalspotet AS. – Man kan ikke gjøre gull av gråstein, sier Kristi Aarak. 

Nyheter

Dagene er fortsatt korte – men våren kommer. Snart skal det igjen spire og gro.

I Sunndal forbereder potetprodusentene seg på vår. Rett før jul bestilte Sunndalspotet 390 tonn med settepotet, som snart skal ut til produsentene – og med det legge grunnlaget for et nytt, godt potetår.

Potetprodusentene i Sunndal er opptatt av kvalitet. Derfor har også merkenavnet fått godt fotfeste og bygges videre på. Potet for potet.

Selskapet skifter hvert år ut all settepotet og kjøper bare sertifiserte settepoteter, noe de tror er den beste forutsetningen for at kundene skal oppleve at det er poteter av den beste kvaliteten de får fra Sunndal – og på middagsbordet. Kristi Aarak, assisterende daglig leder i Sunndalspotet, forteller at det også i 2020 handler om kontinuerlig forbedring i kvalitetsarbeidet.

– Kvalitet i alle ledd, kommenterer hun. Fra jord til bord.

Blant annet fortsetter selskapet å jobbe aktivt sammen med forskere i ulike prosjekt for å frambringe kunnskap som vil kunne gi bedre kvalitet, og økt fortjeneste hos produsentene.

– Man kan ikke gjøre gull av gråstein, så det er viktig at man jobber helt ned på produsentnivå.

Aarak legger til at pakkeriet også er et viktig ledd i kjeden. Her må en holde seg oppdatert på hvordan en på best mulig måte skal kunne opprettholde kvaliteten helt fram til poteten havner ute hos forbruker.

Rekordomsetning

4500 tonn: Sunndalspotet leverte til sammen 4500 tonn potet i fjor.  Foto: Inge Nordvik

Fredag ble regnskapet for 2019 presentert for styret i selskapet. 49 millioner i omsetning, opplyser Aarak. Omsetningen i selskapet har økt jevnt og trutt gjennom de siste åra. I 2018 rundet selskapet for første gang 40 millioner. Veksten har fortsatt i 2019. Lønnsomheten er god. Soliditeten god. Selskapet erfarer at det å levere kvalitet, er god butikk. Det skal også nevnes at det har vært to gode potetsomre, Aarak sier at kompetente produsenter vet at vanning er viktig når det er varme somre, og at de begynner i tide med det.

I fjor var Sunndalspotet først ute med tidligpotet i Midt-Norge. Og til sammen ble det levert hele 4500 tonn potet fra selskapet i 2019.

– Det har også blitt levert en høyere andel av både løsvektspotet og potet i klasse 1 til folie, noe som har gitt en mindre utsortering totalt.

Assisterende daglig leder

Nyansatt: Kristi Aarak er assisterende daglig leder. Ivar Bakken går av med pensjon neste år. 

Aarak ble ansatt som assisterende daglig leder i selskapet fra 1. november i fjor. Assisterende ettersom hun overlapper med daglig leder Ivar Bakken som går av med pensjon neste år. Selskapet søkte etter en framtidsrettet leder som skal videreutvikle Sunndalspotet. Det var tolv søkere på stillinga. Mange var godt kvalifiserte. Kristi var den beste, og takket ja til jobben, meldte selskapet i november. Aarak er født og oppvokst på Oppdal, og har etter utdanning og arbeid blant annet i næringsmiddelindustrien for aktører som Gilde, TINE og Denja, samt dagligvarebransjen, nylig flyttet tilbake til heimbygda. Hun er blant annet utdannet innen matvitenskap fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Nofima, som resulterte i en doktorgrad. Hun sier dette gir henne en bred faglig plattform som hun kan benytte seg av i alle ledd hos Sunndalspotet.

Aarak ser Sunndalspotet AS som en spennende arbeidsplass med mange muligheter, og ser fram til å arbeide direkte både mot produsenter, produksjon og distribusjon – samt å jobbe med det alltid pågående forbedringsarbeidet.

– Sammen jobber vi mot et felles mål; det å bli bedre – og å gi forbrukeren muligheten til å velge trygg norsk mat.

Sunndalspotet AS eies av elleve potetprodusenter i Sunndal, har ni ansatte og hovedkontor på Grøa i Sunndal. Selskapet har i dag ti leverandører fra Sunndal, og i tillegg to i Åndalsnes, én i Surnadal, fire på Kvikne, tre på Sel og én på Melhus.